Meny Lukk

BIFF: «The Royal Hotel» – Når Trivago streiker

«It’s a cultural thing», sier Liv når Hanna reagerer på å bli kalt «Smart c*nt. Tja…

The Royal Hotel er en thriller regissert av Kitty Green. I hennes andre spillefilm har hun igjen med seg Julia Garner som spiller en av to venner – den andre spilt av Jessica Henwick. Disse to vennene – Hanna (Garner) og Liv (Henwick) – er på partycruise i Sydney når de finner ut at de er tomme for penger. For å kunne feriere videre trenger de derfor jobb. En advarende reisehjelper setter de i arbeid som bartendere på «The Royal Hotel», langt uti Australias «Outback» – bunnslammet av menneskelig sivilisasjon. 

Tankene gikk tidlig til Ted Kotcheffs Wake in Fright (1971) – en film i samme landskap både geografisk og sjangermessig. De starter veldig likt, der Wake in Fright utvikler seg til et nihilistisk mareritt. Green sin film er en mer tradisjonell drama-thriller (med flere klassiske grøsserelementer), der kanskje Get Out (2017) er et bedre referansepunkt. Samtidig mangler denne noe begge de filmene har – stemningsfull oppbygging. The Royal Hotel bruker utelukkende karakterer som spenningsoppbyggingen, og mangler litt av særegenheten og identiteten som gjør blant andre de nevnte filmene så gode.

Dette fungerer riktignok ganske bra, og Green er god til å regissere fram både maktdynamikker og relasjoner som skaper forventninger og ubehag. Hun får hjelp av ypperlig casting der våre hovedroller virkelig skinner – både i samspill og solo. Også resten – Hugo Weaving, Toby Wallace, Ursula Yovich og Daniel Henshall – passer perfekt inn. Må også nevne Herbert Nordrum som har en hysterisk birolle.

Hovedrollene er også veldig godt skrevet, der de er sympatiske og sjarmerende uten at de er perfekte. Skulle kanskje sett at noen av birollene var enda mer psykotiske, som kanskje hadde gjort thrilleren enda mer spennende.

Og når det gjelder filmens kommentar, så kommenterer den ypperlig kjønnsroller, kjønnsdynamikk, klasseforskjeller og (manglende) kulturutvikling. Måten kommentaren brukes til å skape spenning er kanskje sammen med hovedrollene filmens sterkeste faktor.

The Royal Hotel er en spennende thriller med god tematisk dybde og gode karakterer. Den mangler dog litt identitet og særegen spenningsoppbygging for å hamle opp med sjangerens største klassikere.

"The Royal Hotel" regissert av Kitty Green. Med: Julia Garner, Jessica Henwick og Hugo Weaving. Land: Australia. Spilletid: 91 minutter. Aldersgrense: 15 år. Kommer på kino: ukjent

Relaterte innlegg