Meny Lukk

“Black Adam” – Paint It, Black


Black Adam tar oss fra start med inn i et landskap som kan assosieres med slavetidens Egypt. I Kahndaq, et sted i Midtøsten forsøker slavene desperat å grave frem mineralet eternium til kronen kongen ønsker seg. Og med den settes mørke krefter i spill. Filmens protagonist, Teth Adam (Dwayne Johnson), tildeles i denne tiden superkrefter av egyptiske trollmenn. Disse kreftene utøves på brutalt vis og drevet av hevn i det han tar livet av kongen. Hvilket fører til at han fengsles for all fremtid.  

Etter 5000 år hentes Teth Adam opp fra fengselet av den lokale kvinnen Adrianna (Sarah Shahi). Teth Adam kommer til et moderne Kahndaq hvor han er ansett som en myte og legende. Her utøver han igjen sine superkrefter like skruppelløst som 5000 år tidligere i kampen mot leiesoldatene i Intergang. Alt dette i ei drakt som ser ut til å være et par størrelser for liten.

Snart utfordres han av Justice Society. Det vil si Hawkman (Aldis Hodge), Atom Smasher (Noah Centineo), Cyclone (Quintessa Swindell) og Doctor Fate (Pierce Brosnan). Når Adriannas sønn, Amon (Bodhi Sabongui), tas til fange må de sammen ta opp jakten for å få ham hjem og ta tilbake kronen av eternium.

Dwayne Johnson som Teth ‘Black’ Adam sammen med Hawkman (Aldis Hodge)

Black Adam” har lav verdi, filmatisk, så vel som dramaturgisk. Det er ren action fra ende til annen, en kontinuerlig action-sekvens for å si det rett frem. Hvilken oppleves noe hektisk. Dwayne Johnson gjør det han behersker best, eventuelt det eneste, å være en stor og sterk muskelmasse. Han møter liten reel motstand og er tidvis for overlegen til at det er noen spenning å spore. We both know nobody can stop me, herlig innsikt og hovmod. Det gjøres et forsøk på å etablere en backstory for Teth Adam som trolig er ment å gi oss sympati og innsikt. Den faller tvers gjennom alt som er. Til sist er ikke Teth Adam mer enn en passiv aggressiv protagonist. Og den sarkastiske humoren lander dessverre ikke.

Filmen melker slow motion effekten for hva den er verdt. Til tider kan man nesten la seg rive med. Høydepunktet for en entusiast av Rolling Stones er en av de utallige slow motion sekvensene akkompagnert av Paint It, Black. Justice Society etableres kun i korte beskrivelser av hver enkelt medlem. Vi kunne med fordel vært introdusert mer for deres bakgrunn og motivasjon. Den positive i dette ensemblet er sølvreven Pierce Brosnan. Godt mulig man farges av nostalgi for en tidligere Bond. Likevel, et lys i mørket i form av en solid leveranse fra Brosnan.

I sine gode øyeblikk kan Black Adam glimte til og være tidvis pen filmatisk. Sekvensene med slow motion er spektakulære til et punkt og det samme kan sies om eksplosjonene. Mot enden av filmen servers et friskt perspektiv folket i Kahndaq. Hva om de ikke trenger en hvit ridder, men noe mørkere for på sette dem fri?

Regissør Jaume Collet-Serra samarbeidet med Dwayne Johnson i Jungle Cruise. Hvilket kan ha vært årsaken til at muligheten lå åpen for gjentagelse. Black Adam lander, dessverre, på den samme hylla av helt middels film. For all del, om dine preferanser er mengder visuelle effekter, eksplosjoner, slow motion og et godt soundtrack er Black Adam en helt grei film å kverke et par timer med.

"Black Adam" regissert av Jaume Collet-Serra. Med: Dwayne Johnson, Sarah Shahi, Aldis Hodge, Noah Centineo, Quintessa Swindell, Pierce Brosnan, Bodhi Sabongui, Marwan Kenzari. Spilletid: 2 time og 4 minutter. Land: USA. Alder: 12 år. 
På kino: 21. oktober. 

Relaterte innlegg