Meny Lukk

«En fortelling om kjærlighet og begjær» – Et sammenstøt av poesi, erotikk og kultur


En fortelling om kjærlighet og begjær regissert av Leyla Bouzid, er en fransk-tunisisk dramafilm som følger 18 år gamle Ahmed gjennom en konflikt mellom kjærlighet, begjær, og en tilsynelatende motvilje som følger. Med en algerisks bakgrunn og tradisjonell muslimsk oppvekst i Frankrike, samt en arbeidsløs far som legger sine tapte drømmer på hans skuldre, har en rekke motstridende følelser spiret opp. Disse skiftende følelsene blir satt på spill og krever handling når han møter og omsider forelsker seg i den tunisiske jenta «Farah». De går nemlig i samme klasse hvor emnet i hovedsak omhandler arabisk (og ikke så lite erotisk) poesi.

Konflikten er mangfoldig, men en stor bit av den kan forenkles til Ahmed sin mangel på erfaring, usikkerhet og selvtillit. Han har aldri hatt sex før og tanken skremmer han på flere plan som jeg sjeldent har sett blitt framstilt på denne måten. Han er innelukket, sjenert, angstfull og frustrerende ubesluttsom. Men under dette gjemmer det seg en dypere konflikt. Han er redd for å ødelegge sitt perfekte mentale bilde av hun. Som om begjæret i seg selv er en kilde til inspirasjon som trues av å gjøre det til realitet. Alle disse usikkerhetene braker løs i emosjonelle utbrudd, spontane avgjørelser og dømmende kommentarer som er like frustrerende å se på som det er forståelig gitt handlingens kontekst.

Filmen er tilsynelatende enkel på overflaten, men utforsker familiære temaer i et nytt lys og med solid gjennomførelse. Nevneverdige elementer er blant annet et gripende og variert lydspor som skiller mellom urban kultur versus hans etniske bakgrunn. Videre har vi sterk kinematografi med enkelte metaforiske visuelle inntrykk, og to skuespillere, Sami Outalbali og Zbeida Belhajamor, som gir nyanserte og troverdige presentasjoner. Det er sjeldent en film mestrer en troverdig forelskelse assosiert med så mye intern konflikt, men denne filmen klarer på sett og vis nettopp det. Selv om filmens enkle form kan sies å være et sterkt element, går det likevel ut over tempoet. Det skjer ikke så mye, og på enkelte punkter klipper de vekk til neste scene litt for tidlig før man får følt på øyeblikket. Likevel knyttes fortellingen til slutt sammen på en tilfredsstillende måte som gjør sluttproduktet et solid stykke. Da siste skuddet i filmen viste seg tenkte jeg inni meg: «Ja, dette er et perfekt sted å stoppe på», og til min fornøyelse gjorde den det. Det er få ting jeg verdsetter mer enn en sterk slutt.

Filmen er neppe noe alle vil fornøye seg med, men om interne konflikter relatert til jomfrudom, kultur og sex er noe som fanger interessen din, kan dette være noe du burde sjekke ut.  

"En fortelling om kjærlighet og begjær": regissert av Leyla Bouzid. Med: Sami Outalbali, Zbeida Belhajamor. Frankrike/Tunisia. Spilletid 1t 42 min. 12 år. Premiere 12.11

Relaterte innlegg