Meny Lukk

”Evil Dead Rise” – Ondskap i enda større grad


Sam Raimis ”Evil Dead”-filmer er blant de mest elskede skrekkfilmene som finnes. Hvordan lager man en ny Evil Dead uten å urinere på den originale trilogiens gravstein? Svaret: blod – masse blod.

Beth (Lily Sullivan) besøker søsteren (Alyssa Sutherland) for trøst når karrieren som musikkteknikker tærer på. Søsteren Ellie er mor til tre barn; Bridget (Gabrielle Echols), Danny (Morgan Davies) og Kassie (Neil Fisher). Når et jordskjelv river i blokka de bor i, finner Danny en gammel bok i et skjult bankhvelv. Sammen med ‘De Dødes Bok‘ er det en vinyl. Danny spiller av vinylen, og onde krefter våkner.

Den originale Evil Dead-formelen følges. Vi blir introdusert til et knippe karakterer, de døde våkner, og alt går dårlig derfra. Men, det er lagt et mye større fokus på karakterene, og det legges mer innsats i karakterenes relasjoner med hverandre samt vår tilknytting til karakterene. Humoren fra “Evil Dead II” og “Army of Darkness” er byttet ut med seriøsitet og emosjoner. Regissør Lee Cronin lykkes i å få publikum til å føle med heller enn å le av karakterene.

Det onde i Evil Dead er forsterket voldsomt. For å få til det gjør han det ‘døde’ i tittelen mindre dødt. Zombiene er ikke bare heksete dukker lenger. De ser ut som fæle, fæle mennesker besatt av ren ondskap. Effektene og de ondes design er utrolig effektive, der føles mer ekte samtidig som de ser helt grusomme ut. Innsatsen i karakterenes relasjoner gjør at siden vi bryr oss mer om karakterene, så blir de desto ondere og enda farligere. I de Raimi-filmene er zombiene nesten like opptatt av å erte de som lever, mens her er død og mer blod det eneste formålet.

En stund har gått siden jeg så en ny skrekkfilm som jeg opplevde så intens som denne. Og det er nok det som er filmens største styrke – intensiteten. Spenningsoppbyggingen er veldig familiær men fungerer grunnet riktig vektlegging på karakterer og bra tempo. Manuset er effektivt og skrekkbryteren skrus av og på i veldig riktige tidspunkter. Et par punkter som går ut på karakterenes avgjørelser er tvilsomme, men ødelegger aldri filmen.

Skuespillet er ikke det beste, selv om det ikke alltid er like avgjørende i skrekkfilmer. Hovedrolleinnehaverne Davies og Sullivan leverer varierende skuespill. Der Davies spiller litt i Bruce Campbells ånd – dårlig, men underholdene, er klisjéskuespillet til Sullivan akkurat overbevisende nok til at vi heier på henne.

Filmen er intet visuelt mesterverk, men de er nøye på å gjennomføre en solid estetikk gjennom hele filmen. Filmskaperne opprettholder ikke latskapen som finnes i så mange filmer i dag når det gjelder å tilfredsstille det som skal være en visuell opplevelse. De originale filmene er kjent for blodbruken, og den er også solid her også, dog ikke like oppfinnsom.

Evil Dead Rise” byr ikke på det samme hysteriet som de gamle Evil Dead-filmene gjør, men er likevel en effektiv skrekkfilm. Intens og fæl – det er bare å komme seg på kino!

''Evil Dead Rise'' regissert av Lee Cronin. Med Morgan Davies, Lily Sullivan og Alyssa Sutherland. Spilletid: 1 time og 26 minutter. Land: USA. Aldersgrense: 18 år. På kino: 21. april.

Relaterte innlegg