Meny Lukk

«Falling» – Usympatisk, homofobisk gubbe

[usr 1]

Viggo Mortensen er for folk flest et kjent navn. Den danske skuespilleren er en veteran i yrket sitt, og er kjent fra filmer som A History of Violence (2005), The Road (2009), og noe mer nylig den Oscar-vinnende filmen Green Book (2018). Karakteren han uten tvil er mest kjent for å ha spilt derimot er den ikoniske Aragorn fra Ringenes Herre-trilogien (2001-03). Falling (2020) er Mortensens første gang som både forfatter og regissør av et prosjekt. Dessverre viser det seg at å være en dyktig og talentfull skuespiller ikke nødvendigvis betyr at man er like god bak kameraet.

Falling handler om en liten amerikansk familie med en noe turbulent historie. Willis (Lance Henriksen) er blitt en gammel og dement mann som ikke lenger klarer å ta vare på seg selv eller gården hans. John (Viggo Mortensen) forsøker å overtale faren hans om å flytte til Los Angeles, så han kan bo nærmere barna og barnebarna sine. Willis derimot er en sta gammel mann, og nekter tvert å flytte til «the city of fags and pussies». Det at John er gift med en mann hjelper ikke i det hele tatt.

Om handlingen til Falling høres uinteressant og kjedelig ut, så er det fordi det er nettopp det den er. Jeg har i mitt lille sammendrag oppsummert omtrent hele filmen, fordi det skjer så å si ingenting interessant i løpet av spilletiden på 1 time og 52 minutter, som forresten føles mye lengre ut enn det det er. Falling er bare en rekke uinteressante og ofte unaturlige samtaler som alltid, omtrent uten unntak, ender i at Willis kaller noen en «fag», «fucking fairy», «pussy» eller «whore».

Det at karakteren Willis er dement gir filmen mange muligheter til å vise tilbakeblikk til hvordan John og Willis sitt forhold var før, og det er i disse tilbakeblikks-scenene at vi får se små glimt av hva som kan ha vært Mortensens visjon for denne filmen. Noe interessant bruk av kamera, eller et klipp som kanskje hintet til noe mer dukker ofte opp i disse scenene, men dessverre er disse små glimtene ikke nok til å redde Falling fra å være forutsigbar og kjedelig.

Hvem som helst kunne hatt regi på Falling. Det er ikke noe spesielt ved noe som helst, utenom de små glimtene her og der. Handlingen er bare en gammel jævel av en mann som sitter og skriker rasistiske og homofobiske utsagn mot folk som aldri sier noe tilbake i 2 laaange timer. Jeg skulle ønske jeg kunne si at Viggo Mortensen var like gøy å ha bak kamera som det er å se han foran det, men om alt han har å tilby er en usympatisk gammel gubbe, så sier jeg ellers takk og ser heller Ringenes Herre om igjen.

Falling – Regi og manus av Viggo Mortensen; med Viggo Mortensen, Lance Henriksen og Terry Chen. Spilletid: 1t 52m. Land: USA, Storbritannia, Canada. Går på Biff, Norgespremiere: 30.10.2020

Relaterte innlegg