Meny Lukk

“Good Night, Oppy” – Rørende om menneskelig nysgjerrighet


På slutten av 90-tallet fikk NASA godkjenning til å starte et banebrytende prosjekt for å lete etter vann på Mars’ overflate. Resultatet ble to rovere, “Spirit” og “Oppertunity” (kjærlig kalt Oppy av de som jobbet med henne), som landet på Mars i begynnelsen av 2004.

I utgangspunktet skulle Spirit og Opportunity sende geologisk data fra Mars i 90 dager, men Spirit var aktiv helt til 2010 og Opportunitys oppdrag ble ikke endt før i 2018. “Good Night, Oppy” er en vaskeekte kjærlighetshistorie om to av verdenshistoriens viktigste oppdagelsesreisende.

Good Night Oppy er uten tvil en av årets mest rørende filmer. Den fanger essensen av menneskelig kløkt og nysgjerrighet. En historie om to roboter som sendes ut i det store svarte mørket blir i realiteten en historie om mennesker. Ingeniørene, geologene, forskerne og alle de ansatte som har vært involvert i oppdraget forteller kjærlig om veien fra idé til utførelse, og det er vanskelig å forklare hvor godt denne dokumentaren fanger lidenskapen, nervøsiteten og ekstasen som følger med et prosjekt av denne skalaen.

De involverte omtaler disse to livløse kjøretøyene som om de var barna deres – som om de forlot redet den dagen de ble skutt ut i verdensrommet. Jo mer innblikk du som seer får i prosessen og livet til Spirit og Opportunity, desto mer forstår du at de som arbeidet med dem i nesten 20 år virkelig elsker dem. Dokumentaren er en særdeles engasjerende historie med ekstremt god produksjonsverdi. Animasjonen som viser Spirit og Opportunitys liv på Mars fikk meg ved flere anledninger til å gråte både av glede og nervøsitet.

Good Night, Oppy anbefales på det sterkeste. Innen 1 time og 45 minutter er gått, vil du ha forelsket deg i to Mars-rovere (men du vil også ha fått en favoritt – min er Spirit), og du vil med jevne mellomrom tenke på at de fremdeles finnes der ute på en planet som gjennomsnittlig befinner seg over 225 millioner kilometer fra Jorda. Det er til å grine av.

"Good Night, Oppy" regissert av Ryan White. Spilletid: 1 time og 45 minutter. Aldersgrense: Tillatt for alle. Land: USA. Slippes på Amazon Prime: 23/11/22.  

Relaterte innlegg