Meny Lukk

«Greta» – På innsiden av Thunbergs klimakamp

[usr 3]

Greta handler om den unge, svenske miljøaktivisten Greta Thunberg som i 2018 satte seg utenfor Riksdagen i Stockholm for å streike for miljøet. Hun startet en verdensomspennende aksjon for miljøet, #FridayforFuture. Skoleelever streiket for å rette verdens oppmerksomhet mot klimakrisen. Greta Thunberg har blitt et symbol på den nye generasjonen som forsøker å trygge sin egen fremtid på kloden. Greta er filmen om hva de to siste årene har bestått av for Thunberg og bringer seeren inn i hennes private liv.

Filmen viser alt fra Greta alene foran Riksdagen til seilturen hennes over Atlanteren for å delta i FNs Climate Summit i 2019. Den gir et bilde av en ung jente som blir mer og mer frustrert over å ikke bli tatt på alvor, på verdensledere som overser henne fullstendig. Greta er til tider hjerteskjærende. Ansvaret som kommer med å være verdenskjent og stemmen til en hel generasjon tar på. Seeren kommer helt innpå Greta og hennes innerste krets. Vi ser at hun sliter og at familien hennes hele tiden er drivende i hennes kamp. Det er rørende å se støtten hun får av foreldrene som til tider har blitt svartmalt av mediene som manipulerende hjernevaskere. Filmen gir et helt annet bilde av en familie som virkelig gjør alt, til og med seiler over Atlanteren, for å gjøre datteren glad.

Klimadebatten er alltid aktuell. Det er en pågående prosess, så selv om min umiddelbare tanke var «Er det ikke litt tidlig å lage en film om Greta Thunberg?», så tror jeg at svaret er nei. Det er ikke for tidlig å lage en film om Greta Thunberg. Det er akkurat tidsnok. Før hun forsvinner ut av mediene, før debatten legger seg. Vi er i en tid hvor verden for første gang på lenge et oppslukende, globalt problem annet enn klimakrisen. Det kan godt hende at vi alle trenger en påminnelse om at selv om vi nå kjemper mot en pandemi, så er miljøet fremdeles i fare.

Problemet jeg har med Greta er at det blir mye av det samme. Det er ikke sikkert det er nødvending med en time og førti minutter med omtrent like hendelser; det er begrenset hvor mange tordentaler og klimamøter som er interessant. Filmen har en følelse av repetisjon, som gjør at den innimellom blir litt tørr. Greta er en tidvis rørende film, så gjør ensformigheten at jeg nok heller gått for den nye dokumentaren til David Attenborough dersom jeg ville se en dokumentar om klimaet i år.

Greta – Regi av Nathan Grossman; med Greta Thunberg. Spilletid: 1t 37m. Land: Sverige. Går på Biff, Norgespremiere: 06.11.2020

Relaterte innlegg