Meny Lukk

6. Australia: “Picnic at Hanging Rock”

Picnic at Hanging Rock (1975) – Regi: Peter Weir – The Australian Film Commission / McElroy & McElroy / Picnic Productions Pty. Ltd. / Z  –  1 t. 55 min.

Picnic at Hanging Rock handler om en mystisk forsvinning. Tre studenter og en lærer ved Appleyard College forsvinner når de drar til Hanging Rock på St. Valentine’s Day 1900. Noen av jentene ble aldri sett igjen. Picnic at Hanging Rock blir omtalt som en av de beste australske filmene noensinne laget.

Picnic at Hanging Rock er det store gjennombruddet til regissør Peter Weir som i etterkant har laget store suksesser som blant annet Dead Poets Society (1989), The Truman Show (1998) og Master and Commander: The Far Side of the World (2003).

Dette er en film som utfordrer den klassiske narrative filmfortellingen. Filmen setter lys på mange forskjellige spørsmål gjennom filmen, men gir aldri noe klart svar. Det er en veldig uforutsigbar film, med en mystisk stemning gjennom hele handlingen. Åpningsreplikken i filmen er “What we see and what we seem are but a dream, a dream within a dream”, som sies av Miranda (Anne-Louise Lambert), en av jentene som forsvinner. Man blir som tilskuer satt i samme posisjon som karakterene, man ønsker å finne ut hva som skjedde, men ingen kan gi noe klart svar – alt blir spekulasjoner. Dette er en uvant posisjon for de fleste som tilskuer, men regissøren Peter Weir gjør det spennende. Han setter oss på pinebenken i starten og forlater oss der ved sluttitlene, uten at vi er blitt noe smartere.

Filmen er praktfull visuelt. Scenene ved Hanging Rock får fotograf Russel Boyd til å virke som man er i en drøm. Dermed blir det en kontrast når studentene returnerer til Appleyard College hvor det er en urolig og kald stemning. Han klarer å skildre den mystiske stemningen på en flott måte.

Skuespillerpresentasjonene er derimot ikke fullt så troverdige. Studentene overspiller til tider. I tillegg er flere av jentene dubbet av mer erfarne skuespillere i etterkant, ikke at det overbeviser i noen større grad. Den som fortjener ros for sin tolkning er Rachel Roberts. Hun gjør et utmerket portrett av den kalde og harde Mrs. Appleyard.

Dette er en film som gir utslag for de fleste følelser; sinne, frustrasjon, tristhet, glede og tvilsomhet. Selve poenget med filmen er ikke å få svar, men selve opplevelsen. Det hender gjerne at ett spørsmål leder til mange fler. Dersom vi hadde fått alle svarene ville det vært som de fleste filmer, og den ville gjerne gått rett inn i glemmeboken.

Dersom du er glad i å løse gåter er Picnic at Hanging Rock en film som gir deg søvnløse netter.

Relaterte innlegg