Meny Lukk

41. Colombia: “Maria Full of Grace”

Filmens magiske tiltrekningskraft og kreativitet er noe som ikke kun er forbeholdt Hollywood, men en kunstform som har tatt hele verden med storm. Derfor har vi i Jump Cut valgt å dra hele verden rundt for å vise eksempler på gode filmer fra hele åtti land.

Maria Full of Grace (2004) – Regi: Joshua Marston – HBO Films / Journeyman Pictures / Santa Fe Productions, m.fl. – 1 t. 41 min.

17 år gamle Maria jobber i et blomsterpakkeri for å forsørge sin familie. Når hun en dag mister jobben, og hun finner ut av at hun er gravid, ser hun et umiddelbart behov for penger. Hun kommer i kontakt med Franklin, som forteller henne om hvor mye penger det ligger i narkotikasmugling. Maria går med på å smugle kokain til USA, men når hun kommer dit går ikke alt etter planen.

Maria Full of Grace er en film om en ganske problematisk identitetskrise. Det virker som om den ikke er helt sikker på hva den egentlig vil være. Det virker som om den prøver å være samfunnskritisk, og at den ønsker å informere folk om at kvinner, som er nødt til å smugle narkotika, er et problem. Den greier ikke helt å oppnå dette. Mye av dette er på grunn av måten karakterene er bygd opp. Utenom Maria så får vi aldri noen god forklaring på hvorfor de andre smuglerne smugler. Man får bare inntrykk av at de er grådige. Og foruten et par linjer med dialog virker det heller ikke som om Maria har en akutt pengemangel. Du ser aldri noe fattigdom.

Filmen reddes i stor grad av Catalina Sandino Moreno, som spiller rollen som Maria veldig godt –faktisk så godt at hun ble nominert til en Oscar. Men dessverre er ikke det andre skuespillet like godt, og det skaper en slags ubalanse. Det er virkelig dumt at hun holdes tilbake, da hun helt klart burde fått enda mer rom å spille på.

Maria Full of Grace er alt i alt en bra film. Den er tidvis spennende, og den forteller en god historie. Men det er synd at den ikke tok det ut til sitt fulle potensiale. Alt for ofte tok den en helt feil retning.

Relaterte innlegg