Meny Lukk

Little Women – Virvlende nydelig og moderne

[usr 5]

 Little Women forteller historien om de fire søstrene Jo, Meg, Amy og Beth March som vokser opp i Massachusetts i kjølvannet av den amerikanske borgerkrigen. Hverdagen til disse små kvinnene består av mye fattigdom, press på å gifte seg og vanskeligheter med å sikre seg arbeid. Siden jentene er vokst opp i et kjærlig og varmt hjem lærer de å sette pris på hverandre og det lille de har å rutte med. Dette stopper dem ikke fra å ha ambisjoner om å leve i en annen verden der hvem de gifter seg med er det minste av deres problemer. På en fest treffer Jo for første gang på den rike nabogutten Laurie, og de to blir bestevenner med en gang. Laurie blir raskt en av familien March sine næreste venner og hans bekjentskap med familien er det som ordentlig setter i gang denne hjertevarme og virvlende fortellingen.

 Little Women er en tidløs roman skrevet på 1860 tallet av Louisa May Alcott. Historien har blitt adaptert til lerretet og tv skjermen et titalls ganger i løpet av filmhistorien. Med denne nyeste adaptasjonen gir Greta Gerwig herlig sprudlende nytt liv til March søstrene med en tolkning som absolutt føles forfriskende og moderne ut helt fra første øyeblikk. De helt klare tematikkene i filmen er søsterskap, ambisjoner, lekenhet og det å bli voksen. Little Women er en film med så mye liv der hver scene er så mesterfullt gjennomført, blokkert, spilt og regissert at det nesten er umulig å ikke bli sugd inn i historien.

Skuespillet i filmen er jevnt over forbi praktfullt. Saoirse Ronan (Jo), Florence Pugh (Amy), Eliza Scanlen (Beth) og Emma Watson (Meg) passer perfekt inn i de respektive rollene sine, og utfyller hverandre som søstre på et enestående overbevisende vis. Fra første øyeblikk er disse små kvinnene sårbare, kranglete, sprelsk, kjærlig og fulle av liv, akkurat som søstre skal være.  Spesielt imponerende og herlig er prestasjonene til Florence Pugh, Timothée Chalamet og Saoirse Ronan, som bringer en ny imponerende nyanse til sine klassiske karakterer.

Det er ingen i produksjonen av denne filmen som har gjort en dårlig jobb. Kostymene, settene, kinematografien og musikken er alt førsteklasses i å gi denne filmen sin unike periodedrama-følelse. Likevel er det ingen tvil om at det er Greta Gerwig  og hennes regi-talent som er den lysende stjernen i Little Women. Gerwig som også har skrevet filmens manus gir filmen et intelligent og forfriskende uttrykk som moderniserer Alcotts roman. Spesielt merkbart er det at filmen tar sin frihet til å strukturere historiens tid litt annerledes, og gjør en del narrative hopp, men dette fungerer glimrende og er hverken vanskelig å følge eller vanskelig å leve seg inn i.

Hver eneste scene er full av liv og lidenskap som er verdig den originale romanen. Selv om ikke alle søstrene er hovedpersoner har Gerwig gitt demt en ambisjon og eget uttrykk som gir hver og en av dem sin unike fylde. Det er lett å bli glad i March søstrene og rollefigurene som omgås dem, og filmen har en sjel som det er vanskelig å etterlikne.

Little Women er regissør Greta Gerwigs andre spillefilm. Filmen treffer, rører, underholder og imponerer på alle punkter. Skuespillerne gir rollefigurene nyanse og dybde som uten tvil lever opp til historien fra den klassiske romanen. Gerwigs moderne og livlige tolkning av March søsterskapet er imponerende mesterlig gjennomført og går elegant fra kjærlig varm til knusende hjerteskjærende og tilbake. Filmen underholder på alle fronter samtidig som den leverer med så mye sjarm og sjel at det er lite annet å gjøre enn å applaudere filmskaperne. Little Women har blitt en storhit i USA som fortjener all kritikerhyllest og prisnominasjoner den har fått.

Little Women - Skrevet og regissert av Greta Gerwig; med Saoirse Ronan, Florence Pugh, Emma Watson, Laura Dern, Thimothée Chamalet, Laura Dern og Eliza Scanlen. Spilletid: 2t 15m. Land: USA. Premiere 30.01.20. Aldersgrense: Tillatt for alle 

Relaterte innlegg