Meny Lukk

64. Jamaica – “The Harder They Come”

En ung jamaicaner, Martin Ivanhoe, drømmer om å bli reggaesanger. Han er fattig og naiv, men ankommer Kingston med sjansen til å bryte ut med hit-singelen “The Harder They Come”. Vondt blir verre, for han blir bare betalt 20$ for jobben. Dette gir ham hevnlyst for plateselskapet, men gjør livet hans vanskeligere når han også ender opp i marijuanamiljøet. Han finner seg selv inne i en mørk verden av narkolangere, plateprodusenter og andre kriminelle.

I hovedrollen finner vi reggaeartist Jimmy Cliff, som kanskje ikke er så kjent for dagens ungdom, men som du garantert har hørt minst en låt av uten å nødvendigvis vite hvem han er. Med en gang jeg søkte kom det umiddelbart et “Aaaah, HAN ja!”. Jimmy Cliff er en legende i ska- og reggaesjangeren og det viser filmen veldig godt, for jeg satt meg ned og dreit i historien egentlig. Den synes jeg faktisk var noe kjedelig, i hvordan den på enkelt vis beveget seg framover med elementer vi allerede kjenner til fra før av og var noe strukket ut. Det er musikken som er det beste ved The Harder They Come og spør deg selv: Hvor mange filmer portretterer musikkindustrien i Jamaica? Dette er i hvert fall filmen du leter etter.

Det er en tragisk og ærlig historie som viser jamaicansk samfunn med et realistisk blikk. Et “slice of life” i Karibien. Det er ikke palmene og strendene som du kanskje kjenner igjen fra postkortene eller fra Dr. No. Her drar vi rett til gjørma og ser de gamle skurene og kirkene, gjennom en film som lyser lavt budsjett, uten at det hemmer så fryktelig mye. Det er en røff eksponering av klasseskiller, fattigdom og korrupsjon, men det er vist med mye hjerte og mye sjel. For selv om filmen tar en hard, realistisk rute, gir musikken en ordentlig go’-følelse og Jimmy Cliff, som til tross er en anti-helt jeg definitivt ikke hadde hengt med her i Norge, oser av masse karisma. Helt herlig å se på.

The Harder They Come er verdt å se, da den er den første produserte filmen i Jamaica. Filmen faller litt av sporet i interesse, i hvert fall for meg, men jeg gikk rett til Spotify for å høre på filmens soundtrack. Er man fan av Bob Marley, men har hørt alt, gir Jimmy Cliff en liknende varme i sangene hans. Og virker det interessant, så er det bare å sette på denne “chille” filmen, skru på undertekst (jamaicansk engelsk er ikke helt forståelig) og røyk en joint.


The Harder They Come – Regissert av Perry Henzell; skrevet av Perry Henzel & Terry D. Rhone; med Jimmy Cliff. Spilletid: 1 t. 43 m. Land: Jamaica. Premiere: 1972 (Venezia Film Festival).

Relaterte innlegg