Meny Lukk

“The Story of Film: A New Generation” – For spesielt interesserte

I 2011 ga regissør og manusforfatter Mark Cousins ut en miniserie i 15 deler hvor han gikk gjennom filmens historie fra unnfangelse til moderne tid. Ti år senere er han tilbake med et monster av en dokumentarfilm med The Story of Film: A New Generation. Filmen, som er faretruende nær tre timer lang, er best beskrevet som et intenst videoessay med gjennomgang av både teknologiske, filmatiske og sosiale endringer i filmen siden serien hans kom ut i 2011.

Det er ingen tvil om at filmen er på kanten til å måtte kalles et slags mesterverk av redigering. Den består i hovedsak av klipp fra filmer produsert og utgitt i den aktuelle tidsperioden med noen litt halvrare klipp av New Yorks gater og diverse mennesker som filmer seg selv med lukkede øyne. Det er vel noe symbolsk ved det, men det kommer litt til kort i en så systematisk og klinisk gjennomgang av filmmediets utvikling det siste tiåret.

I likhet med det skrevne essayet, har Cousins gjort et tappert forsøk på å strukturere filmen på en oversiktlig og lettvint måte med en introduksjon, så en hoveddel med forsøk på å svare på spørsmål stilt i innledningen og til slutt en avslutning med mulighet for en oppfølger om enda ti år. Problemet oppstår når de ulike delene flyter inn i hverandre, og det brått blir umulig å holde følge med Cousins tankerekker. I et øyeblikk snakker han om hvorfor Deadpool (Miller, 2016) var en nyskapende komedie og i det neste er vi over på hvordan menneskekroppen har blitt fremstilt på skjermen. Det er altså et strukturproblem her som er så gjennomgående at å fikse det ville betydd en fullstendig omskrivning av manus. Det kan hende at filmen ville gjort seg bedre som kortere innslag, enten som TV-serie eller nettserie, for enkeltscenene er gode, men sammensetningen er helt ødeleggende.

Til tross for den forvirrende strukturen og muligens feil medieformat, har Cousins mye interessant og tankevekkende å si om filmens utvikling. Det finnes haugevis av filmhistoriske gjennomganger, men få så dyptgående og gjennomførte filmer om det seneste tiåret. Cousins nord-irske aksent er hypnotisk, og det er vel absolutt ingen som kan stille spørsmål ved kunnskapen hans; han har en lang filmografi med filmdokumentariske serier og filmer. Han er svært dyktig, og kommer med god innsikt om tiårets viktigste filmer.

The Story of Film: A New Generation er en film for spesielt interesserte. Jeg talte totalt 7 (i en sal som rommer 68) personer som rett og slett forlot salen og aldri returnerte. Det skal understrekes at tanken om å forlate salen aldri slo meg, for til tross for alt som ikke fungerte, så var det noe som holdt meg igjen. Det er mulig det er en generell interesse for film eller kanskje det bare var morsomt å se hvilke av eksemplene man har sett selv? Uansett, er du spesielt interessert, så er den verdt et forsøk!

The Story of Film: A New Generation - Regissert av, skrevet av og med Mark Cousins. 
Spilletid: 2t 40min. Land: Storbritannia. Utgivelsesår: 2021

Relaterte innlegg