Meny Lukk

“The Tragedy of Macbeth”- Verdig Shakespear?

“The Tragedy of Macbeth” er den nyeste filmen blant en lang liste med filmer som baserer seg på gode gamle Shakespeares litteratur. Mannen som står som den mest kjente dramatikeren denne verden har hatt, har alltid fått sine verk filmatisert. Nå skal jeg se litt nærmere på den nyeste Macbeth historien, og jeg skal virkelig finne ut om Joel Coens The Tragedy of Macbeth er “Shakespeare-verdig”.

Skuespillet Macbeth blir antatt som først satt opp i 1606, og The Tragedy of Macbeth følger skuespillet nært. Macbeth (Denzel Washington) er general i den skotske konges hær. Macbeth møter tre mystikse hekser ut av det blå. De tre heksene (Kathryn Hunter) spår til Macbeth at han en dag skal bli kongen av Skotland. Macbeth og hans kjære Lady Macbeth (Frances McDormand) setter frem en plan om å stjele tronen. Hoder skal trilles, blod skal spilles og fremtider skal spås med overraskende god treffsikkerhet.

Filmen er som tidligere nemt regissert av Joel Coen. Joel har tidligere som regel jobbet i en duo med sin bror Ethan Coen, til stor suksess. I denne filmen jobber Joel alene og det er uten tvil noe han kan håndtere veldig godt. The Tragedy of Macbeth er en svert god komponert film. I alle kategorier stiller de med veldig høy kvalitet. Filmatiseringen er veldig ulik alle andre filmer fra filmåret 2021. Sjefs-fotograf Bruno Delbonnel har virkelig brukt filmens foto aktivt i fortelling. Det er tydelig at han og Joel har lagt en plan om hvordan de skal sette filmens dramaturgi på spissen. Kombiner et nydelig foto med et helt særegent design og vi får en film som både ser og føles helt spesiell ut.

The Tragedy of Macbeth er nå nominert i 3 kategorier ved den neste Oscar-utdelingen. Den er nominert for beste production design, samt som den er nominert i kategorien beste cinematography. Størst av alle er kanskje legendariske Denzel Washington som er nominert til den mektige prisen beste mannlige hovedrolle. Spørsmålet står nå om The Tragedy of Macbeth faktisk kan gå hele veien i disse prisene. I prisene for design og cinematography vil jeg kanskje påstå at filmen er den som er mest ulik de andre nominerte. Den har en veldig spesiell tilnærming som i disse kategoriene kan gi den noen plusspoeng. på den andre siden så står Macbeth i disse kategoriene opp mot Oscar favoritter Dune og The Power of the Dog. Jeg hadde elsket å sett Macbeth stjele en pris fra de to gigantene, men jeg kan se hvorfor det blir tøft.

Denzel som står i hovedrolle kategorien er veldig interessant for min del. Han sto frem med en ufattelig sterk opptreden i The Tragedy of Macbeth, rollen som Macbeth krever en allsidig opptreden siden den har en blanding av tung drama, vittig komedie og spennende action. Her klarer Denzel å skyte innertier ved alle disse tre punktene. Han tar til de tunge scenene med enorm presisjon, samtidig som han bruker sin vakre stemme og store sjarm til sin store fordel. Sjarmen drar han med seg videre når han slenger til med morsomme kommentarer i det som er en ganske seriøs film. Tilslutt så må jeg innrømme at Denzel i sverdkamp er verdt billetten alene. I Oscar-diskusjonen er det verdt å nemne at Denzel er en Oscar yndling og står med 2 tidligere seiere. Selv om det er mange som spår Andrew Garfield til denne prisen så hadde jeg ikke vert sjokkert skulle Denzel trukket det lengste strået.

The Tragedy of Macbeth imponerer meg veldig og selv om jeg gjerne skulle likt å sett den i andre Oscar kategorier er jeg glad den har fått litt kjærlighet. Det er lett å drømme seg inn i denne verden for konger og riddere og hekser. Jeg må også innrømme at jeg kunne ønske jeg traff en heks, en heks som kunne spådd den neste tippekupongen min, men det får stå som fantasi. Før jeg runder av denne artikkelen må jeg svare på mitt eget spørsmål. Er The Tragedy of Macbeth en film Shakespeare-verdig?

UTEN TVIL

"The Tragedy of Macbeth" regissert av Joel Coen. Med: Denzel Washington, Frances McDormand, Corey Hawkins og Brendan Gleeson og Alex Hassel. Spilletid: 1 time og 45 minutter. Land: USA. Aldersgrense: 6 år. På Cinemateket i Trondheim og på AppleTV+

Relaterte innlegg