Meny Lukk

TIFF: “Eallogierdu – The Tundra Within Me” – når ikke potensialet sitt

Eallogierdu – The Tundra Within Me, som var en del av “Film fra Nord Langfilm”-programmet på TIFF, følger den samiske kunstneren Lena da hun returnerer til hjembyen i Sápmi etter å flyttet til Oslo for å jobbe med et prosjekt om kvinnelige reindriftsutøvere. Hun møter Matthe, og de utvikler raskt et lidenskapelig forhold, men press fra familie og resten av lokalsamfunnet lager problemer for dem og deres fremtid sammen. 

Reindrift er en stor del av handlingen her, og reinsdyrene og de nydelige nordiske landskapene får mye tid foran kamera. Naturen og bildene fra den er en av de beste delene ved filmen, desverre var det ikke alt ved filmen som fungerte så godt – blant annet manuset. Konteksten og historien bak handlingen er utrolig interessant – kjønnsubalanse i reindriften, konflikter innad i reindriftsmiljøet og samenes behandlig av hverandre. Lena har flyttet vekk fra det samiske samfunnet, og med en gang hun kommer tilbake opplever hun sladder og kritikk på grunn av dette. 

Jeg var veldig spent på denne filmen, men ble ganske skuffet av manuset og skuespillerne. Veldig ofte føltes replikkene unaturlige og kjærlighetshistorien spesielt var lite interessant. Tanken bak historien er spennende, og uten tvil en viktig historie å fortelle; men den forsvant litt. Det var som vi bare var på overflaten, men aldri veldig dypt inn i karakterer eller konflikter.

Det er egentlig ikke så mye mer å si om denne filmen. Temaene er interessante og viktige, men manuset og skuespillerne er ikke gode nok til å holde på interessen. De vakre landskapene og nordlyset i Nord-Norge blir utnyttet til det ytterste, som selvfølgelig bidrar til en bedre visuell opplevelse, men noe av den tiden kunne blitt brukt til å utvide historien. 

"Eallogierdu - The Tundra Within Me" regissert av Sara Margrethe Oskal. Med: Risten Anine Gaup, Nils Ailu Kemi , Elias Ánte Pilutaq Gaup Lennert og Anitta Katriina Suikkari. Spilletid: 1 time og 35 minutter. Land: Norge. Aldersgrense: 12 år. Kommer på kino: 9. februar 2024.

Relaterte innlegg