Meny Lukk

BIFF: ”Fritt Fall” – Anatomien til en medrivende filmopplevelse

Sandra Hüller har vært BIFF 2023s store stjerne, med sentrale roller i «The Zone of Interest», «Sisi & I» og denne. Her gjør hun den beste av de, i Gullpalmevinneren som underholder og vel så det.

Fritt Fall er et rettsprosedyrisk spenningsdrama regissert av franske Justine Triet med Sandra Hüller i hovedrollen. Filmen vant Gullpalmen på årets filmfestival i Cannes, som regnes som den kanskje mest prestisjefulle prisen en film kan vinne. Triets film handler om rettssaken som følger når mannen til forfatter Sandra Voyter blir funnet død av sønnen, rett utenfor huset deres høyt oppi de franske alpene.

Utvilsomt den beste regisserte og klippede filmen under årets BIFF – tempoet er perfekt, og de 152 minuttene flyr forbi tross lange scener og sekvenser. Flere av disse scenene inneholder nydelig blokkering og oppbygging, med passende og skarpt foto av Simon Beaufils. Situasjonens seriøsitet fanges, samtidig som de intrapersonlige er til å føle på. Fritt fall oppnår noe uhyre får filmer klarer; scenene føles allerede ikoniske.

Sandra Hüller er Oscar-verdig som forfatteren som blir drapsmistenkt. Vi føler på den pressende situasjonen, der hun subtilt går gjennom alle følelser som finnes på registeret. Hun er også mystisk nok til at hun aldri avslører for mye, som er avgjørende i en film som denne. Også Milo Machado Graner som spiller Daniel, Sandras sønn, er fremragende. Mye hviler på hans skuldre, både når det gjelder filmen og handlingen, ettersom han er sakens eneste vitne. Han løser det med bravur, og er øyeåpnende tross hans karakters svaksynthet.

Med tanke på den gode flyten og de ikoniske scenene er manuset naturligvis også veldig bra. Men det er også her filmens mulige mesterverktittel forsvinner, ettersom det er et par historieelementer jeg mener virkelig ikke fungerer satt i filmens kontekst og stemning. De ødelegger ingenting, men svekker troverdigheten en smule. Mye av dette blir også glemt mot filmens slutt, der klimakset er så oppslukende og heseblesende med en avslutning like god.

Hvis hverken Justine Triet (regi) eller Laurent Sénéchal (klipping) blir nominert til Oscar i år blir jeg skuffet – men ikke overrasket…

''Fritt fall'' regissert av Justine Triet. Med: Sandra Hüller og Milo Machado Graner. Spilletid: 2 timer og 32 minutter. Land: Frankrike. Aldersgrense: ukjent. Kommer på kino: 5. januar

Relaterte innlegg