Meny Lukk

BIFF: “The Sweet East” – En fremtidig cult-classic!

En road-trip rundt USAs østkyst kan by på mye forskjellig, både godt og vondt. Alt i fra gater som bader i neonlys til å møte på en gjeng med nynazister. En del av dette som skjer underveis i denne fremtidige kult klassikeren.

Lillian (Talia Ryder) er på vei til Washington D.C. med typen sin og klassekameratene hennes. Underveis i en middag på en pizzasjappe avfyres en pistol, etterfulgt av paniske skrik og som senere fikk navnet “Pizzagate”, bestemmer Lillian seg for å rømme. Hun følger en funny-looking fyr ved navn Caleb (Earl Cave) til et slitt hus, hvor hun da ender opp på en absurd odysse rundt om på østkysten av de stolte statene i Amerika.

The Sweet East” er regi debuten til Sean Price Williams og hadde sin premiere under Cannes festivalen tidligere i år. Han har tidligere i sin karriere jobbet sammen med Safdie-brødene på deres film “Good Time“, men da som kinematograf. I hans regidebut så gjør Williams en imponerende jobb, hvor han ikke overraskende også har ansvaret for kinematografien. Han har god kontroll på hva han driver med, og det er tydelig at det er hans egen visjon som utføres. Williams får også god hjelp av skuespillerne han har til rådighet. Talia Ryder spiller Gen-Z Lillian til nærmest perfeksjon, Simon Rex er fabelaktig i sin rolle og er klart noe av det beste i hele filmen. I litt mindre roller så finner vi Jacob Elordi som gjør to opptredener under årets BIFF-festival, i denne og i “Priscilla”, også Ayo Edebiri fra TV-serien “The Bear” gjør gode opptredener i sine bisarre roller.

For det aller meste så er dette en skikkelig banger av en film, men den mister litt grepet når tredje akt starter og Simon Rex skulle gjerne hatt mer tid på skjermen. Manuset er solid og dialogen flyter bra gjennom hele den absurde, dramatiske og satiriske reisen som vi blir med Lillian på. Ellers er det lite å gi dårlig kritikk på.

“The Sweet East” er en utrolig god debut av kinematograf Sean Price Williams, med veldig gode opptredener over hele linjen. En film som detter har trolig ikke eksistert før, og den bør absolutt oppleves når den offisielt blir tilgjengelig å se på kinoer rundt om i landet. Dette blir en cult-classic i fremtiden!

"The Sweet East" regissert av Sean Price Williams. Med: Talia Ryder, Earl Cave, Simon Rex, Jacob Elordi og Ayo Edebiri. Spilletid: 1 time og 44 minutter. Land: USA. På kino: 24. januar 2024.

Relaterte innlegg