Meny Lukk

“Bunadsgeriljaen” – Viktig sak på kjedelig vis


“Tror dere vi blør saktere i distriktsnorge?” er et sitat hentet fra en plakat som var å se i ett av de mange demonstrasjonstogene som gikk gjennom Oslos gater på vegne av Nordmøre. Dette er filmen om saken, og hvordan den påvirket Norge.

I 2019 ble det vedtatt at fødeavdelingen i Kristiansund skulle legges ned til fordel for å slås sammen med Molde. Om dette ble en realitet ville det bli utrolig vanskelig for de fødende på de små tettstedene i Nordmøre å komme seg til sykehuset. Det var da Bunadsgeriljaen ble stiftet av Anja Cecilie Solvik, og bevegelsen spredde seg til hele landet. Fødemulighetene i Norge hadde lenge blitt kuttet ned på, og nå var det nok.

Dette er en sak som rører ved hele Norge, og filmatiseringen er viktig. Det er tre damer som regisserer (Mari Nilsen Neira, Helen Komini Knudsen og Aslaug Holm), og de har hentet frem flere sterke politiske innslag som setter alt i perspektiv for den som ser på. Hvis man ikke kjenner til saken fra før av får man et godt overblikk ved å se denne dokumentaren.

Det filmen ikke er så god på er den emosjonelle balansen. Å få se Bunadsgeriljaen fra Anja, aksjonslederens, vinkel er interessant og nytt, men da må filmskaperne også spe på med mer patos for saken det gjelder. Man får ikke nok innblikk i hva som er konsekvensene for de som må føde i Nordmøre, og hva som virkelig står i fare. Filmen bruker heller litt for god tid på familierelasjoner og de tekniske og politiske problemene for Anja. Som tilskuer ender man opp med å sitte og vente på at filmen skal settes opp i gir. De sterkeste delene av filmen er vakre landoverblikk fra Nordmøre med samtaler med ambulansepersonell som lydspor. Det var her filmen virkelig synliggjorde de berørte, og man kunne kjenne lidenskapen sammen med Anja.

Det er vanskelig å lage en film om en pågående sak som berører så mange, men det var en god idè å begynne når organisasjonen var på et voksende stadium. Dokumentaren er en helt unik måte å se saken på, og den bør distribueres til hele landet. Dette er en viktig kamp som på ingen måte er over, og det understreker filmen selv.

“Bunadsgeriljaen”  regissert av Mari Nilsen Neira, Helen Komini Knudsen og Aslaug Holm. Med: Anja Cecilie Solvik. Spilletid: 1 time og 27 minutter. Land: Norge. Aldersgrense: ikke erklært. På kino: 20. oktober.  

Relaterte innlegg