Meny Lukk

“De Humani Corporis Fabrica” – Ufiltrert tilnærming til menneskekroppen


Fra duoen som skapte de unike dokumentarene “Leviathan” og “Caniba” kommer det enda en stilistisk og nær vinkling på et “nytt” tema; menneskekroppen.

Dokumentaren er satt sammen av ulike klipp og innstillinger fra et sykehus i Paris. Skaperne har blandet både medisinsk kamerafilm, CT-scans, mikroskopsekvenser og håndholdt kamera blant annet. Vi får innblikk i mange forskjellige avdelinger der ulike kroppsdeler blir operert på, og både innlagte og ansattes interaksjoner.

Regissørene Lucien Castaing-Taylor og Véréna Paravel har definitivt sin helt særegne stil når det kommer til å fortelle historier fra det virkelige liv. De har arbeidet med over 350 timer opptak, og resultatet er en ubehagelig intim opplevelse der det ikke henger noe rosa slør over kroppsvæsker, kroppsdeler og håndteringen av dem.

Reisen inn og ut av ulike systemer er det som er mest interessant å følge med på. Her har ikke skaperne kunstig fremkalt noe ekkelt, det er simpelthen fullstendig humane prosesser vi er vitne til. Personlig var det største inntrykket jeg fikk av filmen at kroppen tåler overraskende mye. Det skjæres i bein og rives opp sår uten at det får fatale konsekvenser. Filmen er god til å vise noe tvetydig for å senere kontekstualisere det, og noen ganger er det veldig greit å bare observere uten at alt blir forklart av en behagelig fortellerstemme.

Dokumentaren illustrerer en nokså nonchalant holdning til kroppen som enten kan by på trygghet eller uhygge. Det er mennesker som opererer, ikke roboter. Man blir overrasket over hvor voldsomt og bortimot likegyldig de behandler kroppen, men likevel med respekt og effektivitet. Det er med på å ufarliggjøre naturlige prosesser som flere kanskje skal gjennom senere.

De Humani Corporis Fabrica” fremstiller en innstilling til kroppens behandling på godt og vondt. Det er ulike etiske aspekter man kan stusse litt ved og filmen oppleves som en time for lang, men den vekker interesse for å forstå mer om kroppen.

"De Humani Corporis Fabrica" regissert av Lucien Castaing-Taylor og Véréna Paravel. Spilletid: 1 time og 55 minutter. Land: Frankrike.

Relaterte innlegg