Meny Lukk

Kosmorama: “Drive-Away Dolls” – Drøy og skeiv vri på road trip-sjangeren skuffer


For å runde av den 20. utgaven av Kosmorama Filmfestival, ble det for første gang satt opp en overraskelse som avslutningsvisning. Ingen publikummere visste hva som skulle bli vist i en fullstappet sal 6 på Prinsen kinosenter, og filmen som dukket opp på lerret var (trommevirvel)… Ethan Coens Drive-Away Dolls!

Jamie (Margaret Qualley) og Marian (Geraldine Viswanathan) er to lesbiske kvinner som er gode venner, men veldig ulike. Jamie er en frittalende og seksuelt liberal dame som nettopp ble dumpa av den gærne men berettigede kjæresten, Sukie (Beanie Feldstein). Marian er en litt prippen dame som sliter med å slippe seg helt løst, noe Jamie ønsker å endre. Sammen drar de på en road trip til Tallahassee i en “drive-away” bil, altså en bil som skal å bli kjørt til en destinasjon innen en frist. Men Jamie tar dette ganske rolig for å heller nyte hva sørstatenes lesbiske kultur har å by på, noe som sakker ned oppdraget. Marian blir urolig av tanken på konsekvensene av dette og det hjelper ikke at hun er utenfor sin komfortsone. Men Marian er ikke helt ute og kjøre, for det er noen skurker som er på jakt etter det de har i bilen…

Drive-Away Dolls er regissert av Ethan Coen, men skrevet i samarbeid med hans kone samt manusforfatter Tricia Cooke. Den går inn i en lang rekke av amerikanske road trip-filmer, men skuffer på omtrent det meste man elsker som sjangeren har å by på. Dette er ikke fordi den mangler disse sjanger-elementene vi er så glade i – men nettopp fordi den ikke klarer å gjøre noe nytt eller kult med dem. Filmens svakhet er at den er meget forutsigbar, selv om den ikke kan kalles helt uoriginal heller. Jeg setter veldig pris på den skeive tilnærmingen til road trip-sjangeren, og håper å se mer av dette framover. Men filmen når aldri dens fulle potensial og blir egentlig bare litt slitsom. Det eneste man kan si er forfriskende med Drive-Away Dolls er det vulgære og moderne språket i manuset, selv om ikke det heller sitter helt på plass.

Coen har hentet inn en stjernespekket rollebesetning med blant annet Miley Cyrus, Pedro Pascal, Colman Domingo og Matt Damon. Utrolig nok, klarer han å feilanvende flere av dem ved å enten gi dem for lite tid eller overflødig betydning som føles uferdig. Stjernene har nok takket ja til dette prosjektet i håp om at den skulle bli like gøyal og ikonisk som noen av Coen-brødrenes filmer, eksempelvis Fargo (1996) og The Big Lebowski (1998). Disse ga filmskaper-duoen en kult-skare da filmene fint blandet krim, drama og humor satt i dagligdagse settinger via gode ensembler. Da er det trist når dette bare ser ut som en parodi på deres stil. Etter å ha sett både Ethan og Joel Coen (The Tragedy Of Macbeth) få prøve seg på filmkunsten alene, er det trist å melde at Ethan ikke treffer blinken med Drive-Away Dolls.

"Drive-Away Dolls" regissert av Ethan Coen. Med: Margaret Qualley, Geraldine Viswanathan, Matt Damon, Miley Cyrus og Beanie Feldstein. Land: USA. Spilletid: 1 time og 24 min. Aldersgrense: 15 år. Premiere 22. mars 2024.

Relaterte innlegg