Meny Lukk

“Den Store Friheten” – langsom, men solid


“Den Store Friheten” er en tysk film som kom ut i 2021 og ble regissert av Sebastian Meise. I filmen møter vi Hans Hoffmann (Franz Rogowski), en homofil mann som konstant blir sendt inn og ut av fengselet for brudd på § 175. I fengselet støter han på drapsdømte Viktor (Georg Friedrich), og et uventet vennskap oppstår imellom dem.

Behandlingen som homofile menn ble utsatt for både under og etter krigen er et tema som en ikke ofte ser på film. Vi har selvsagt filmer som The Imitation Game (Morten Tyldum, 2014), som veldig raskt tar for seg behandlingen av homofile etter krigen, men det er ikke ofte en ser noe som har et slikt tema som hovedfokus. Jeg så derfor veldig frem til å se denne filmen da jeg fikk vite hva den kom til å handle om.

De filmatiske aspektene i Den Store Friheten er svært godt gjennomført. Filmen har gode skuespillprestasjoner, der Rogowski og Friedrich i rollene som Hans og Viktor kom ut som mine soleklare favoritter. Filmens kinematografi samt bruk av lyd hjalp også veldig med å formidle den kalde og ensomme tilværelsen i fengselet. Lydsporet til filmen besto for det meste av et realistisk lydbilde uten noe særlig bruk av musikk, noe jeg syntes fungerte veldig bra.

Jeg følte imidlertid at filmen til tider kunne virke veldig langsom. Det er ikke veldig mye som skjer i den, og med en spilletid på 1 time og 56 minutter, føler jeg at filmskaperne kunne ha fjernet noen av scenene uten å miste viktig informasjon.

Den Store Friheten er absolutt en god film. Selv om filmen til tider kan virke svært langsom, er skuespillet og de filmatiske aspektene meget solide.


Filmen ble også dekket av Jonas under Kosmorama internasjonale filmfestival

"Den Store Friheten" regissert av Sebastian Meise. Med: Franz Rogowski, Georg Friedrich, Anton von Lucke og Thomas Prenn. Spilletid: 1 time og 56 minutter. Aldersgrense: 15 år. På kino: 28 oktober.

Relaterte innlegg