Meny Lukk

“Godzilla x Kong: The New Empire” – Mange klisjeer, mye brøl


«Rise together or fall alone»

Etter ødeleggelsen av Skull Island bor King Kong i Jordens Hulrom (Hollow Earth), en egen verden nær jordens kjerne. Kong, som så vidt overlevde kampen med Godzilla, er den siste overlevende av sin art, mens Godzilla fortsatt bebor verdenen, bekjemper monstre og av og til tar en høneblunn i Colosseum. Da både forskere, Kong og Godzilla mottar et mystisk signal fra kjernen av jorden og en forskningsstasjon i Hollow Earth blir ødelagt, blir det tydelig at det er noe ukjent som truer både vår verden og jordens hulrom. Kong begynner en ekspedisjon for å finne ut om signalet, mens forskeren Dr. Ilene Andrews (Rebecca Hall) prøver å finne ut av trusselen hennes adoptivdatter og siste overlevende av Iwi-stammen fra Skull Island sanser. Samtidig begynner Godzilla å forberede seg på en ny kamp mot noe som er mye større og farligere og som gjør at Kong og Godzilla må jobbe sammen mot denne trusselen…

Allerede med denne introduksjonen i filmen er en ting synlig: filmen er komplisert. Ikke at tematikken av filmen generelt er vanskelig (det er fortsatt en monsterfilm hvor store monstre kjemper mot hverandre), men heller en stor mengde av informasjoner som gjør det vanskelig å følge med noen ganger. Særlig hvis man ikke helt er oppdatert i Monsterverset. Likevel betyr det ikke at filmen ikke er gøy. Hele forutsetningen for denne filmen er det litt absurde faktumet at vi har forskjellige, veldig store og sterke dyr som kjemper mot hverandre og etterlater ødeleggelser. Og det er gøy. I hvert fall på film. Og det tilhører også forventningen av en sånn type film. Man forventer ikke veldig intelligente dialoger eller en stor katarsis til slutt, men en god del action, store monstre og noen morsomme catchphrases fra en eventyrlig og litt sprø pilot eller en med monstre besatt av podcaster, mens forholdet mellom en mor og hennes adoptivdatter skaper litt emosjoner og en forsonende slutt. Det er et skjema som blir brukt veldig ofte i Hollywood og som gjør at alle filmer virker like.

Mens Godzilla x Kong: The New Empire betjener denne stereotypen, så gir action-sekvenser, absurditeten og den blotte eksistensen av to store monstre som kjemper mot andre monstre filmen litt sjarm. Likevel ikke mer en popcorn-kino. Men av og til trengs det også!


“Godzilla x Kong: The New Empire” regissert av Adam Wingard. Med: Rebecca Hall, Brian Tyree Henry og Kaylee Hottle. Spilletid: 1 time og 55 minutter. Land: USA. Aldersgrense: 12 år. På kino 27. mars.

Relaterte innlegg