Meny Lukk

”How to Blow Up a Pipeline” – En savnet filmsjanger

Åtte unge voksne har alle forskjellige grunner til å ville sprenge en rørleding som fører olje. Sammen har de lagt en risikabel, men teknisk briljant plan for å gjennomføre opprør i klimakampens navn. Alt skal klaffe skal de få budskapet sitt gjennom til oljeselskapene og resten av verden. Er gjennomførelsen like god som planen, og hva skjer når ikke alt går som det skal?

Filmen er basert på Andreas Malms bok med samme navn fra 2020 som har vært et hett omdiskutert debattinnlegg i klima- og aktivismediskusjoner. Filmadapsjonen er mye mer enn heist-thriller enn den er en samfunnskommentar, og det er også det jeg velger å vurdere den som.

Vi følger Xochitl (Ariela Barer), Rowan (Kristine Froseth), Logan (Lukas Gage), Michael (Forrest Goodluck), Theo (Sasha Lane), Alisha (Jayme Lawson), Shawn (Marcus Scribner), Dwayne (Jake Weary) og Joanna (Irene Bedard) gjennom hele deres aksjon, samtidig som vi får karakterenes bakgrunnshistorie fortløpende.

Dette er en god gammeldags heist-thriller. Den har et spennende uttrykk, en effektiv dramaturgi og et voldsomt lydbilde. Landskapet bidrar til å skape en spent stemning sammen med den nevnte lyden, et solid manus og et solid samarbeid mellom klipping og kinematografi. Daniel Goldhaber er ikke opptatt av å gjøre filmen mer politisk enn nødvendig og unngår troper som kunne svekket spenningen i filmen.

Jeg savnet at bakgrunnen for aksjonen fikk mer fokus enn den gjorde. Ikke fordi den trenger mer utbrodert politisk standpunkt, men heller fordi det hadde styrket fortellingen, spenningen og patosen mer. Vi hadde fått enda tydeligere grunn til å heie på protagonistene i filmen hvis deres sak lå tydeligerre til rette for handlingene deres. Dette kunne dratt spenningsnivået opp enda noen hakk. Samtidig er det deilig å se en film som fokuser på selve handlingen og alle detaljene i fortellingen, og klarer å skape sterk dramaturgi med det. Den slags rase er noe vi ser mindre og mindre av i dagens filmlandskap.

How to Blow Up a Pipeline” er satt opp to ganger til på Kosmorama (torsdag 21:00 og lørdag 12:00), er noe jeg anbefaler på det sterkeste. Den vil kunne gi en pause fra filmer basert på følelser, tristesser og snålheter, som det fort kan bli en del av festivalen.

''How to Blow Up a Pipeline'' regissert av Daniel Goldhaber. Med Ariela Barer, Kristine Froseth, Lukas Gage, Forrest Goodluck, Sasha Lane og Jayme Lawson. Spilletid: 1 time og 43 minutter. Land: USA. Aldersgrense: 12 år. På kino: ukjent dato.

Relaterte innlegg