Meny Lukk

“Ibelin” – Livet, vennskap, kjærlighet og gaming


Mats Steen levde to liv. Et liv i rullestol med den alvorlige sykdommen duchennes muskeldystrofi, et annet som karakteren Lord Ibelin Redmoore i spillet «World of Warcraft», fri fra rullestolen og sykdommens hindringer.  

I denne dokumentaren, regissert av Benajmin Ree, møter vi foreldrene og søsteren til Mats Steen etter at han har gått bort. De forteller om Mats sin oppvekst, hvordan sykdommen påvirket livet hans, og hvordan han var som et menneske og person frem til han døde. Men så spoler dokumentaren tilbake og en ny historie blir fortalt, nemlig den om Ibelin.

Dialogen i dokumentaren blir til ved å gjenskape samtaler og situasjoner Mats hadde i spillet «World of Waracraft». Dette var en side av Mats som familien rundt han ikke visste om. Alle samtalene, når de skjedde, hvem som snakket og hvor det skjedde, ble arkivert. Flere titusentalls sider med dialoger og situasjoner som viste hvem Mats var. Og det takket være vennene Mats fikk gjennom online gamingen.

Det er også på denne måten vi som seere blir introdusert til dem. Vi får se karakterene som skuespillere, gjenskape hvordan ting skjedde, akkurat hvor det skjedde i selve World of Warcraft-universet. Litt etter litt får vi se hvem de virkelige menneskene bak karakterene fra spillet er, hvor de kommer fra og hvordan deres vennskap og forhold til Mats var. På forskjellige måter har spillet gitt hver og en av de en frihet de har manglet i livet. De forteller hvordan Mats hjalp dem å finne vennskap, hjalp dem med ting som skjedde i den virkelige verden, og å finne kjærligheten.

Det blandes mellom klipp fra barndommen, bilder og gjenskapte animasjoner fra «World of Warcraft». Noen scener fra spillet er satt til musikk mens karakteren Ibelin springer rundt i naturen, før det blir klippet til et bilde hvor Mats sitter i rullestolen og styrer karakteren. Gjennom bloggen til Mats, blir hans indre tanker og følelser illustrert ved hjelp av en skuespiller som mimiker stemmens hans i en voice over. Dette er med på å gi et godt innblikk i hvordan det var å være Mats, hva han følte, tenkte og hva han ønsket og drømte om, på en troverdig måte.

«Ibelin» er en sterk dokumentar om en verden kanskje ikke mange kjenner til. Enten om det er en verden hvor man sitter i rullestol med en alvorlig sykdom, eller om det er en verden hvor man gamer og får venner på tvers av landegrenser på nett. Dette er en dokumentar som hedrer minnet om Mats og Ibelin på en fantastisk måte. Den viser både de fine og triste sidene ved livet på en ærlig måte som få får til.

"Ibelin" regissert av Benjamin Ree. Med: Mats Steen, Lisette Roovers, Kai Simon Fredriksen, Robert, Trude og Mia Steen. Spilletid: 1 timer og 44 minutter. Land: Norge. Aldersgrense: 9 år. På kino 8. mars.

Relaterte innlegg