Meny Lukk

“In Front of Your Face” – Hong Sang-soo treffer blink igjen


In Front of Your Face” har visninger:

fredag kl 11/3 kl 19.30 og søndag 13/3 kl 11.30


Hong Sang-soo sin nyeste, nei vent, nest nyeste film (mannen har et usansynlig tempo når han først vil), når endelig norske kinolerret under Kosmorama. Det unike Sør-Koreaske filmskaperen er tilbake i trofast, kjent stil. Mennesker som prater, drikker og spiser, atter en regissørkarakter, og nok et gradvis mer intimt møte mellom ulike mennesker.

For de som kjenner til Koreaneren er det heller ikke denne ganger noe store overaskelser når det gjelder oppsummeringen av filmens sentrale figurer og handlingsforløp. Hong Sang-soo er fortsatt akkurat slik vi kjenner han, enten det er på godt eller vondt.

Men sekundene tikker av gårde i lengre tagninger og kameralinsen nysgjerrig zoomer inn og ut på detaljer i lag med myke panoereringer møter vi Sangok (Lee Hye-young), en Koreansk dame som i lengre tid har bodd i USA, men som nå er tilbake i Sør-Korea for å besøke og bo hos sin søster Jeongok (Yunhee Cho). Sangok er tidligere skuespiller, men nå opptatt med andre ting, og i kombinasjon med besøket til hjemlandet og søsteren har hun også blitt invitert til et møte med en Koreansk regissør (Hae-hyo Kwon) senere samme kveld. De første timene blir i selskap med søsteren, som ikke holder tilbake sine ønskedrømmer om at Sangok kanskje kunne flyttet tilbake til nabolaget i nærheten av elven. Søstrene spiser og prater om livet om fremtiden før Sangok til slutt setter av sted for å møte regissøren, en mann hun ikke vet noe om. Men først går turen innom barnsdomshjemmet der hun ender i samtale med familien til en av de noe beboerene der.

Samtalen og møtet med regissøren starter som samtaler mellom fremmede ofte gjør i Hong Sang-soos filmer. Først litt beskjedent, tilbaketrukket og høfflig frem til risvin og mat kommer på bordet som smøring for en god prat. Regissøren har ikke overaskende et ønske om å inkludere Sangok i sitt neste prosjekt, men samtalen tar raskt en vending i det Sangok, kanksje grunnet det rikelige inntaket av risvin, avslører hemmeligheten hun har bært på helt frem til nå.

Hong Sang-soo setter alltid blikket mot det dagligdagse, mot samtaler mellom venner og fremmede om hverandre, mot tilfedigheter og mot hvordan samtale og selskap har en tendens til å åpne opp for ny forståelse og nye opplevelser. I In Front of Your Face, som i hans tidligere filmer, er ikke selve handlingen spenningsmomentet i filmen. Hong er en mester i regi av skuepsillere og dialog, og gjennom sin ofte improvisoriske utvikling av filmfortellinger skapes det kraft i møtet mellom nettopp disse to, skuespill og dialog, menneske og samtale. Det å ta utgangspunkt i en simpel menneskelig utfordring, plassere den inn i en helt hverdagslig kontekst, for så å få et uhyre realistisk og svært emosjonelt potent hanglingsforløp ut av det er det får som gjør bedre.

Hong Sang-soo er en menneskekjenner. Fra kroppsspråk til dialog og tematikk, samtalene og møtene som Hong skaper i denne filmen treffer til slutt en nerve. De tre skuepsillerne i hovedrollene leverer årsbeste prestasjoner, og kombinert med Hongs tilbaketrukte, men utforskende kamerabruk så er det som om vi står der selv midt i scenen. Hongs simple og langtrukne filmstil vil nok aldri falle alle i smak, ei heller gjør alle av hans stadige fortellinger om menneskelige møter, samtaler og utfordringer.

Men når Hong Sang-soo først treffer, og det er det ingen tvil om at han gjør her, så treffer han så godt at det nesten er skremmende. Noe mer nær, rå og intim filmfortelling skal du se lenge etter i år.

In Front of Your Face. 2021. Regissert av Hong Sang-soo med Lee Hye-young, Yunhee Cho, Hae-hyo Kwon. Spilletid: 85 minutter.

Relaterte innlegg