Meny Lukk

“Konvoi” – I grunnere vann

Lastebåter fylt med viktige krigsmateriell reiser fra Island til Murmansk for å hjelpe Sovjeterne i 1942. Men når konvoien løses opp, gjenstår det for de sivile på lasteskipet å få jobben gjort. Koste hva det koste vil.

Henrik Martin Dahlsbakken sin andre film i år Konvoi, er et fantastisk tilslag i Norge sin langvarige rekke av 2. verdenskrig filmer. En merker tydelig det friske pustet Dahlsbakken tilføyer sjangeren, og dette er absolutt et tilslag en burde få med seg på den store skjermen!

Det tydeligste denne filmen får til, er følelsen av å være på dette skipet. Klaustrofobien, kaoset og stresset mannskapet, men også du får er tydelig til stede hele tiden. Dette hjelper også av forventet gode skuespillerprestasjoner av skuespillere som Anders Baasmo og Tobias Santelmann, men også fra mer ukjente som for eksempel Adam Lundgreen og Jon Ranes. Visuelt er denne filmen nærmere et mesterverk i norsk film. Dermed grunnet disse basisene så er filmen alene verdt et besøk i jula, selv om den kanskje ikke skaper den beste julestemingen.

Det eneste negative, men mest skuffende er dens historie. Tidlig i filmen introduseres hovedkonflikten, og dens hindringer. Men dette blir såpass overfladisk at hele filmen blir holdt igjen av det. Tematisk blir dette utforsket så vidt i filmens sluttsekvenser, men når filmen da er på det mest interessante så slutter den dessverre brått. Actionen i filmen er garantert dens salgspunkt, men hvis det ikke ligger noe mer bak så blir dette fort kjedelig i lengden. Derfor er Konvoi sitt store potensiale, nettopp det som holder den igjen. Når filmens rulletekst kommer, så sitter en rett og slett igjen litt skuffet over at det er nettopp her det slutter.

Dahlsbakken er definitivt en regissør det er verdt å følge med på, hvis en ikke var klar over det fra før. Så derfor har denne konteksten vært meget interessant i se hans preg på. Som nevnt så er det historiens potensiale som holder denne filmen igjen, resten er en ren fryd å oppleve. Derfor velger jeg å legge skylden på manusforfatterne i denne sammenhengen, og jeg lar heller tvilen komme til gode for Dahlsbakken denne gangen.

"Konvoi" regissert av Henrik Martin Dahlsbakken. Med: Anders Baasmo, Tobias Santelmann, Heidi Ruud Ellingsen, Jon Ranes, Preben Hodneland, Kristian Repshus, Olav Waastad, Adam Lundgren, Fredrik Stenberg D-S, Tord Kinge og Jakob Fort. Spilletid: 1 time og 48 minutter. Land: Norge. Aldergrense: 12 år. På kino: 25. desember.

Relaterte innlegg