Meny Lukk

Kosmorama 2020 – Våre anbefalinger

Da er det endelig helg! Om man har litt tid til overs og kunne tenke seg å se en god festivalfilm kan utvalget virke lammende stort. For å gjøre utvelgelsesprosessen litt lettere har vi skribentene satt sammen en liten liste med våre personlige favoritter fra årets festival.

Jonas: The Climb

Festivalens beste for meg så langt er soleklart The Climb. Den er også enkel å anbefale, er sjeldan komediar er like bra komponert som denne. Med på kjøpet får ein òg to flotte skodespelarprestasjonar mellom Michael Covino og Kyle Marvin. Dei er begge i storform og skapar to autentiske figurar med flott karakterdynamikk. Manuset er velskriven og hysterisk morosamt. Filmskapinga er også enormt velkomponert med kul kamerabruk og gøyal iscenesetjing som spelar på kontrastane mellom karakterane. Når eg skreiv om filmen tidlegare i veka påpeika eg at ikkje alle nødvendigvis vil like den i same grad som meg, men det vil framleis vere noko å like for andre. God humor er god humor.

Filmen går både på søndag kl. 16:00

Peder: Jallikattu

Er du glad i katastrofefilmer? Da kommer du til å elske Jallikattu!

En katastrofefilm uten like, Jallikattu handler om en liten indisk by hvor helvete bryter løs da en okse, klar til slakting, løper løpsk og ødelegger alt i dens vei. Landsbyen reagerer med en enrom jakt etter beistet hvor alle og enhver vil ha en bit av kaka, og helst en så stor bit som overhodet mulig.

Kaos er virkelig det eneste ordet jeg kan beskrive filmen med. Folk skriker i munnen på hverandre, banker løs på alle rundt seg og sprenger kinaputter på gaten mens andre prøver å holde en samtale. Jeg må si at få ting er mer underholdende enn å se en folkemengde på et par 100 personer som alle er fly forbanna på hverandre, mens en høy idiot danser fornøyd rundt i bakgrunnen og sprenger kinaputter på føttene til andre. Dette er den typen kaos man kan forvente av Jallikattu.

Ikke bare er det handlingen derimot som er underholdende, men filmen er også overraskende godt laget. Åpningssekvensen er et mesterverk i seg selv, for ikke å snakke om den nydelige kinematografien gjennom hele filmen. Det er også sjeldent man ser en film med så god klipping og lyddesign som Jallikattu har, og den er en fryd å se på som resultat av det.

Om du bare måtte velge en siste film å se på Kosmorama er min soleklare anbefaling at du går og ser Jallikattu. Både for dens kaotiske og svært underholdende handling, men også for dens overaskende kompetente forståelse av filmmediets mange element.

Filmen går både på fredag kl. 23:00 og lørdag kl. 15:30

Elias: The Painted Bird

Jeg er enda ikke sikker på om jeg elsket eller hatet The Painted Bird. Filmen tar deg med på en ruvende reise igjennom ikke-identifiserbare deler av Øst-Europa ved utbruddet av andre verdenskrig, i krysningslinjen mellom tyske og russiske soldater. Vi følger unge jødiske Joska ifra han blir kastet ut av sitt hjem og til det som tilsynelatende er andre siden av verden. På vegen fortaper vi oss i et nesten magisk landskap fylt av nesten menneskelige karakterer forvridd av krigens og menneskenes vrede.

The Painted Bird byr på fantastiske svart-hvitt bilder og vridende smerte. Bildebruken i filmen er tidvis frastøtende og grusom, såpass at det rettferdiggjør en liten advarsel. Men behandlingen av disse hendelsene er i min mening både tematisk riktig og poetisk verdig. Påvirkningen fra Tarkovsky og Klimov kan også tidvis sies å være alt for åpenbar, men når man først lar seg påvirke av noen er disse to regissørene et godt sted å starte. The Painted Bird er en spesiell opplevelse som jeg ikke kan love alle vil elske, men den er uansett såpass unik at den burde bevitnes når du først har sjansen.

Filmen går på lørdag kl. 16:00

Relaterte innlegg