Meny Lukk

Minimalen 2020 – NOR 1 og NOR 2

Den første ordentlige dagen med filmfestival er unnagjort. Elias og Jonas har storkost seg, og har blant annet tatt en titt på de to første bolkene i det Nordiske programmet. Begge har allerede funnet seg flere favoritter. Alle filmene finner du kort og greit oppsummert under, i tillegg til en oppsummering av morgendagens høydepunkter helt til slutt.


KORT OM KORT:

Elias sine favorittar: Min värld i din (SWE, Jenifer Malmqvist), The Manila Lover (NOR, Johanna Pyykö), Fun Factory (NOR, Lisa Brooke Hansen & Even Hafnor).
Jonas sine favorittar: Realms (FIN, Patrik Ôsterlund); Fun Factory (NOR, Even Hafnor, Lisa Brooke Hansen); Off The Grid (NOR, Vegard Dahle)


NOR 1

Pulsator (NOR, Thor Siversten)

‘Lynchian’ abstrakt animasjonsifilm med sterk og flott fargebruk. Interessant titting, minnar om tidleg 50 og 60-tals ‘drawn-on-film’ animasjon (Beyond Dull Care, Stan Brakhage)
– Jonas

Min värld i din (SWE, Jenifer Malmqvist)

Et forhold mellom to lesbiske flyktninger høres kanskje ut som den fryktede svenske progresivisme-propagandaen, men er i realiteten noe helt annet. Filme føles både nær og ekte, i tillegg gjør Haneen Abdelnabi og Amina Olsson fantastiske prestasjoner i rollene sine og bringer manuset til live på fremdragende måte. Dette er nødt til å være et av de mest ektefølte og jordnære skildringene av et lesbisk forhold på film, og mitt høydepunkt så langt under festivalen.
– Elias

The Art of Working in Pairs (SVE, Thor Brenne)

Så nærme du kan kome ein ‘mockumentary’ utan å vere det.
– Jonas

A Film (En Film) (SVE, Mårten Nilsson)

Sær og formlaus, kort liten snutt som set spørjeteikn rundt alt og ingenting.
– Jonas

Poolboy (NOR, Margareta F A Orkan)

En ung mann og en dame er alene ved svømmebassenget rett før stengetid; bow chicka wow wow.
– Elias

Ashes to Ashes (Tuhkaksi) (FIN, Tuuli Teelathi)

Sjølv om ein ikkje forstår eit ord er finsk hypnotiserande. Kortfilm om krematorium.
– Jonas

Slanging (DNK, Svend Colding)

Interessant miljøskildring av en narkolanger sin siste dag på jobb, sjølv eg følte eg ikkje heilt forstod filmen.
– Elias

Origin of man (NOR, Pjotr Sapegin)

Ein artig vri på menneskja si historie frå stop motion-legenda Pjotr Sapegin; fylt med punkarar, firkanta planetar og rumpekrabber.
– Elias


NOR 2

The Manila Lover (NOR, Johanna Pyykö)

Det er ikke barebare å finne seg kone på Filipinene. I denne artige norske filmen gjør Øyvind Brandtzæg en fremdragende prestasjon som den norske bonden på jakt etter noen å dele livet med. Denne typen ensomhet er sjelden blitt skildret så bra på skjermen.
– Elias

Standing Still (NOR, Farhad Kalentary)

 Verdens tristaste esel. Viss Shrek vart regissert av Andrej Tarkovskij
– Jonas

Saker man gör Ibland (SWE, Anna-Karin Örander)

Noe av det mest interessante en karakter kan gjøre på film er å lyve når publikum vet at det ikke er sant. Dette får man en god dose av i Saker man gör iblad. Filmen kildrer vanskeligheten med å finne seg selv sammen med en annen, resultatet blir et interessant stykke film.
– Elias

Off The Grid (NOR, Vegard Dahle)

Kva må til for å leve fritt utanom systemet? Kortdokumentaren følg Ola medan han mediterer rundt friheit og byggjar sitt eige mikrohus.
– Jonas

Deepness of the Fry (DNK, August Niclasen)

Er noe av det vi gjør noensinne unikt? Deepness of the Fry prøver i alle fall. Resultatet er et lite fyrverkeri av mangfoldige animasjonsutrykk.
– Elias

Realms (FIN, Patrik Söderlund)

Naturen krevjar eventuelt alt. Eksperimentell og tankefull atmosfærefilm der ein kvar kamerainstilling kjennes som eit måleri.
– Jonas

Fun Factory (NOR, Lisa Brooke Hansen & Even Hafnor)

Litt av ein morosam fabrikk, utruleg artig skråblikk på norsk kultur og baconsnacks.
– Elias


I morgen står det på nytt mye snadder på dagsplanen. Det Internasjonale programmet blir sparket i gang med sine første visninger, de to langfilmene til Johannes Nyholm blir vist på Cinemateket og det Nordiske programmet fortsetter med to nye bolker.

Relaterte innlegg