Meny Lukk

“Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One” – Action på høyt nivå!


Tom Cruise er tilbake som den nærmest udødelige agenten Ethan Hunt. Sist vi så Cruise som Hunt i franchisen var i 2018, i “Mission: Impossible – Fallout”, der de atter en gang klarte å stoppe skurkene som hadde skumle planer med fatale konsekvenser. Denne gangen er det en ny type motstand som Hunt & co må stoppe, og dette med actionfylte sekvenser på høyt, høyt nivå!

Ethan Hunt befinner seg stadig vekk rundt om i verden for å fullføre oppdrag han selv påtar seg. I dette kapittelet i “Mission: Impossible” samler han sammen IMF teamet sitt med duoen Benji (Simon Pegg) og Luther (Ving Rhames) for å få tak i en gjenstand som er viktig for fortellingens skurk Gabriel (Esai Morales). Samtidig blir nykommeren Grace (Hayley Atwell) introdusert, en rutinert tyv som blir innblandet i Hunt sin ferd for å sette en stopper for de ondes planer.

I en “Mission: Impossible” film så har man siden starten i 1996 forventet at det er store actionscener, eksplosjoner og syke stunts som Tom Cruise selv utfører. I denne 2023 utgaven så er det akkurat det man får servert, og litt til. Handlingen i “Dead Reckoning Part One” følger den tradisjonelle oppskriften i franchisen, hvor Ethan Hunt tar på seg et oppdrag, han samler sammen temaet og de prøver å løse oppdraget. Men det er ikke handlingen filmene er kjent for, det er action sekvenser som er mesterlig lagd, samt med Tom Cruise som i denne filmen valgte å kjøre en motorsykkel utenfor fjellet Helsetkopen i Møre og Romsdal. Med en spilletid på 163 minutter så er mesteparten fylt med heftige actionscener på det aller høyeste nivået, med litt dialog om hvordan teamet skal oppnå å fullføre oppdraget. Men etterhvert kan man føle at spilletiden er litt i det lengste laget og at noen scener lugger litt fordi de er hakket for lang.

Regissør Christopher McQuarrie gjør en formidabel jobb i det som er hans tredje film i serien. McQuarrie vet akkurat hva publikumet liker og ønsker, og han klarer å gi de underholdning fra den øverste hyllen. Cruise har som regel god kjemi med de fleste han deler skjermen med og det samme har han med samtlige i denne filmen. Men resten av rollebesetningen som Pegg, Rhames, Atwell og Rebecca Ferguson (som spiller Ilsa Faust) har også god kjemi innad hverandre, om Cruise er involvert eller ikke.

Cruise, McQuarrie og resten av filmcrewet klarer nok en gang å gi publikum en skikkelig action blockbuster for sommeren. De topper actionsekvensene fra de andre filmene og gjør stunts som ingen andre hadde gjennomført. Med sin spilletid på 163 minutter, som er nok 20 minutter for lang så skal man skal ikke glemme at dette er kun del en “Dead Reckoning” fortellingen og at i sommeren 2024 så kommer del to. Tom Cruise er nok den største filmstjernen i dag og han har igjen levert en fartsfylt action blockbuster, så får vi vente på del to og se om den klarer å overgå del en.

"Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One" regissert av Christopher McQuarrie. Med: Tom Cruise, Simon Pegg, Hayley Atwell, Ving Rhames, Rebecca Ferguson og Esai Morales. Spilletid: 2 timer og 43 minutter. Aldergrense: 12 år. På kino: 12. juli.

Relaterte innlegg