Meny Lukk

“Plane” – Lander på riktig rullebane


Det er ikke sikkert man tar helt av på Hollywoods actionkomedier med en svært godt tilrettelagt spenningskurve, men da trenger man rett og slett ikke å se den godt navngitte filmen “Plane”.

Det er så klart nyttårsaften, og den standhaftige og barske piloten Brodie Torrance (Gerard Butler) får prøvekjørt motet sitt når passasjerflyet han kjører blir rammet av et lynnedslag. Etter at flyet nødlander på en inkonklusiv øy i Filippinene må Torrance jobbe seg gjennom en lovløs jungel for frigjøre de usedvanlig attraktive passasjerene fra terrorister. Geleidet av en drapstiltalt mann med gigantiske biceps (Mike Colter) må Torrance gjøre alt han kan for å fly dette flyet hjem.

For å ha den beste opplevelsen når man ser Plane, må man nok innse at enhver forventning du har om denne filmen kommer til å innfris. Det som derimot er overraskende, er at den greier å holde seg spennende til tross for mangelen på nyskaping. De første 20 minuttene er veldig fengende, med mye tilfredsstillende og heroisk action fra Gerard Butler. Herfra kan det gå litt sakte og forutsigbart mens vi jobber oss gjennom etableringen av øya de har landet på, før slutten braker løs i et nervepirrende sammensurium. Det er en imponerende enkel oppskrift, men det funker på de fleste nivåer.

Jean-François Richet har mye erfaring med å regissere actioneventyr på 2000-tallet som blant annet Beleiringen (2006) og Public Enemy No. 1 (2008), og det gjenspeiler seg kraftig i denne filmen. Jeg har ikke tellingen på hvor mange “cheesy one-liners” Torrance kommer med etter å ha reddet dagen for n’te gang, eller hvor mange svetteperler som utsmykker hovedkarakterene. Det man kan sette pris på er at filmen ikke utgir seg for å være noe annet.

Det er usikkert på om man burde vurdere denne filmen basert på hvor underholdende den er, eller hvor objektivt godt laget den er. Undertegnede har skrevet seg selv til å like denne filmen veldig godt for nøyaktig hva den prøver på, og jeg tror jeg kommer til å se den på nytt igjen en gang jeg trenger noe lett underholdning med moderat spenning.


"Plane" regissert av Jean-François Richet. Med Gerard Butler, Mike Colter, Yoson An, Tony Goldwyn og Daniella Pineda. Spilletid: 1 time og 47 minutter. Land: USA. Alder: 15 år. På kino 27. januar

Relaterte innlegg