Meny Lukk

«Sound of Freedom» – lyden av QAnon?


«[…] gods´ children are not for sale» er «mottoet» til ex-CIA-ansatt og aktivist mot menneskehandel mot barn, Tim Ballard, i den dramatiserte fortellingen Sound of Freedom av den sanne historien om hans redning av kidnappede barn.

Denne omdiskuterte og delvis kontroversielle filmen kom ut i USA i 2023 og har nå kommet til de norske kinoene. Filmen ble regissert av Alejandro Monteverde, og handler om CIA-etterforskeren Tim Ballard, spilt av Jim Caviezel, som etter arrestasjonen av en pedofile blir dratt mer og mer inn i søken etter barn som har blitt kidnappet, solgt og tvunget til prostitusjon. Oppdraget fører han til Colombia og til samarbeidet med en ex-gangster for å bringe de kidnappede barnene tilbake til familiene sine.

Før vi kommer til den kontroversielle siden, skal vi først se på noen positive inntrykk fra filmen selv: Monteverde klarer å skape en veldig spennende historie med raske scener og dramatisk musikk. Selv om scenene ofte virker litt patetiske og overdramatiserte, passer det likevel til dette emosjonelle temaet. Så legger filmen oppmerksomhet på den forferdelige realiteten av moderne slaveri.

Selv om menneskehandel av barn og moderne slaveri kanskje ikke er av de temaene som blir mest omtalt i media, så er de, sannsynligvis, ikke temaer der folk står på motsatte sider. Det blir imidlertid satt spørsmålstegn ved dette da Jim Caviezel selv vender seg til publikumet i rulleteksten. Ved siden av en oppfordring til å bistå med penger for at flere folk skal kunne se den, snakker han om alle som har lagt hindringer for filmen. Nemlig milliardærer, politikere og kartellmenn. Et merkelig utsagn, ikke sant?

Noen spør seg sikkert hvordan en film om menneskehandel av barn kan skape så mye kontroverser. Svaret er aktørene rundt filmen. Både Tim Ballard og Jim Caviezel har ved siden av sine kristne trosoppfatninger spredt konspirasjonsteorier og støttet bevegelser som QAnon som kaster et helt nytt lys på filmen. Selv om denne filmen selv ikke reproduserer konspirasjonsteorier, så gir hendelsene og den bisarre rulleteksttalen av Jim Caviezel rom til tolkningsmåter som fremstiller milliardærer og liberale politikere som pedofile og mistenker en sofistikert konspirasjon i de rike kretsene i USA og andre land. Ikke at de fleste ville ha trodd på slike narrativer, men det gjør at filmens opprinnelige idé får en knekk. Da hjelper det ikke at Tim Ballard nylig har blitt beskyldt for seksuelle overgrep og har trukket seg fra sin egen non-profitt-organisasjon som hjelper å befri kidnappede barn.

Akkurat som Don’t Worry Darling der hendelser rundt filmen har fått mye mer oppmerksomhet enn filmen selv, så påvirker det også bildet av filmet. Tim Ballard og Jim Caviezel sine angivelige forbindelser til QAnon- og andre konspirasjonsteorister gjør det vanskelig å gi filmen en bedre vurdering. “Sound of Freedom” overbeviser med en spennende historie, dramatiske scener og interessante karakterer, men taper gjennom alle begivenheter og aktører rundt filmen som gir plass til kontroversielle, konspirasjonsteoretiske tolkningsmåter.

"Sound of Freedom" regissert av Alejandro Monteverde. Med: Jim Caviezel, Mira Sorvino og Bill Camp. Land: USA. Spilletid: 131 minutter. Aldersgrense: 12 år. Kommer på kino: 27.10.2023.

Relaterte innlegg