Meny Lukk

“The Abyss” – One night, and one night only


Etter at en ubåt synker under mystiske omstendigheter blir en oljerigg sendt på oppdraget for å finne ut av hva som skjedde. Men når en storm nærmer seg blir saken en del vanskeligere langt, langt under havoverflaten.

Etter 35 år ser endelig den tredje store filmen til James Cameron dagens lys igjen. “The Abyss“er en film en ofte glemmer bort i det store og det hele. Men her beviser Cameron at det er det slettes ingen grunn til. Og denne gangen i ny 4k innpakning, og kun på kino lørdag kveld!

The Abyss er et herlig tilbakeblikk på Cameron sin karriere, i hvert fall i forhold til hvordan dens tilstand er nå… Likt med hans nyere filmer er The Abyss en glorifisert “skjønner du tematikken?!” film. Men i sterk kontrast med filmer som Avatar 2, så er det mye mer som foregår under overflaten her. Ved filmens originale utgivelse måtte Cameron kutte ut rundt 30 minutter med opptak for å få se kinoutgivelse. Denne gangen er de satt tilbake i filmen, samtidig som de er oppskalert til 4k! Og dette merkes tydelig. Tematikker blir utforsket mer grundig, karakterene får mer å gjøre (kanskje litt for mye?). Og du merker tydelig at dette er en skikkelig 80-talls blockbuster, med et godt dryss av feel-good. Så hvis du savner gamle kinofilmer så er dette allerede en no-brainer.

Likevel glir ikke denne «nye» utgivelsen knirkefritt på lerretet igjen. En merker tydelig at alle scenene er oppskalert og fargekorrigert på nytt, men det er litt blandet hvor godt jobben er gjort. Enkelte scener og hele sekvenser ser fantastiske ut! Mens andre ser helt like ut som de gjorde i 1989. Dette merkes også med lyddesignet, som jeg personlig skulle ønsket de hadde jobbet litt mer med. Men begge disse strekene i boka blir nesten helt hvisket bort av filmens gripende historie og visuelle aspekt. The Abyss har ikke en veldig kompleks historie, men den er likevel interessant og gripende. Mysteriet i filmen er faktisk veldig interessant og driver filmen godt fremover med karakterenes motivasjoner. Dette i samarbeid med klaustrofobiske sett, innstillinger og interessante temaer i samarbeid med Cameron sitt fantastiske regi, gjør at filmens spilletid på 2 timer og 50 minutter faktisk er gripende fra start til slutt.

Selv om du har sett The Abyss fra før eller ikke, så er det absolutt å ta en titt lørdag 16. mars! James Cameron er udiskutabelt en mester i å fange tilskuere med det visuelle, og dette er absolutt en av filmene som har lagt grunnlaget for filmer som Avatar og Avengers. Selv om filmen ikke er noe mesterverk, så er den likevel et herlig syn på det som var, og kanskje mot det vi skal få. Så nei, jeg anbefaler ikke å dra for å se denne filmen. Jeg befaler det!

“The Abyss” regissert av James Cameron. Med: Mary Elizabeth Mastrantonio, Ed Harris og Michael Biehn. Spilletid: 2 time og 50 minutter. Land: USA. Aldersgrense: 15 år. På kino 16. mars.

Relaterte innlegg