Meny Lukk

“The Holdovers” – En nostalgisk varmekilde


Alexander Paynes nyeste film følger en privilegert skolegutt, en streng lærer og en tålmodig kantinedame over juleferien på en kostskole i 70-tallets New England. Noe koseligere har jeg ikke sett på lenge!

Paul Giamatti spiller den gretne professoren Paul Hunham som jobber ved Barton Academy, en kostskole for unge og privilegerte gutter. Blant elevene sine er han kjent for sin strenge lærerstil, noe som også kolleger viser seg å mislike han for. En av studentene til Hunham, Angus Tully (Dominic Sessa), gleder seg til juleferie i St Kitts – men planene går rett i dass da han blir etterlatt på skolen av moren som heller vil feire med sin nye ektemann. Tully og et knippe andre gutter med samme skjebne må da bli igjen på Barton over juleferien, derav navnet «holdovers», og den som får ansvaret for dem er ingen ringere enn professor Hunham med hjelp fra kantineansvarlig Mary Lamb (Da’vine Joy Randolph).

I sitt andre samarbeid med Paul Giamatti er regissør Alexander Payne nå tilbake med det jeg mener vil bli en ny juleklassiker! «The Holdovers» har den riktige mengde humor, melankoli, kulde og varme til å være en film man vil nyte med en gang termometeret viser minusgrader. Payne har fått til å lage en film i 2023 som minner om slice-of-life komedie-dramaer fra 80- og 90-tallet, altså filmer som tar for seg alminnelige mennesker og deres liv, eksempelvis «The Breakfast Club». Det er kanskje ikke så rart at man vil få slike assosiasjoner da filmen har som mål å virke «gammeldags», The Holdovers er som sagt satt i julen på 70-tallets New England og bruker flere stilelementer for å virke som tatt ut av tiden. Selv om filmen er filmet med digitale kameraer og moderne teknikk, har de klippet og redigert både lyd og bildet til å få «dårligere» kvalitet – med blant annet monomix (dvs. kun en lydkilde for både tale, musikk osv.). I tillegg har manusforfatter David Hemingsen sagt at filmen er semi-biografisk med flere linjer fra hans egen barndom, noe som gir filmen enda mer troverdighet i en tid der nostalgi ofte blir brukt som en dårlig gimmick.

Men det som er hjertet i The Holdovers er definitivt rollebesetningen bestående av Giamatti, Sessa og Randolph. Dominic Sessa spiller karakteren Tully overbevisende nok til å vekke sympati, ergrelse og latter, noe som er meget imponerende da det er hans aller første rolle! Sessa ble plukket ut til rollen på campus hjemme i Massachusetts, et grep som igjen skulle virke på troverdigheten til filmen, og jeg håper å få sett han i enda flere roller fremover. Paul Giamatti er som vanlig perfekt i rollen sin og passer utmerket som en irriterende men litt stakkarslig professor. Det er forholdet mellom karakterene Tully og Hunham som bærer filmens koseligste preg og det er en fryd å følge med på deres gryende vennskap. Og sist, men ikke minst, så er Da’vine Joy Randolph nydelig i rollen som den sørgende moren og kantinedamen Mary! Jeg har vært spent på å se mer av Randolph siden jeg sist så henne i den kansellerte Hulu-serien «High Fidelity» (R.I.P) med Zoë Kravitz, og i rollen som Mary gikk hun over alle mine forventninger. Hennes fremføring av sorg blir så skarp og rørende at det er noen øyeblikk her du absolutt vil felle noen tårer, personlig mest bemerkelsesverdig i en scene der Mary besøker sin søster.

For å oppsummere, så er The Holdovers en film du vil få med deg om du ønsker å se en feel-good film i riktig amerikansk stil. Filmen lykkes med å vekke nostalgi på en måte som varmer kroppen, til og med for de av oss som ikke eksisterte i det forrige århundret. Paul Giamatti er i godt selskap av skuespillprestasjoner som fortjener ros, og mangel på ros vil nok ikke være et problem siden Giamatti og Randolph allerede er nominert til beste mannlige hovedrolle og beste kvinnelige birolle, samt at filmen er nominert til beste klipp, film og manus til Oscar-utdelingen. Da er det bare vente og se om The Holdovers vil vinne noen statuetter, i mellomtiden bør du se filmen som nå går på norske kinoer!

“The Holdovers” regissert av Alexander Payne. Med: Paul Giamatti, Da’vine Joy Randolph, Dominic Sessa og Carrie Preston. Spilletid: minutter. 2 timer og 13 minutter. Land: USA. Aldersgrense: 9 år. På kino: 26. januar 2024.

Relaterte innlegg