Meny Lukk

Ukens Netflix Anbefaling: “Triple Frontier”

Santiago Garcia (Oscar Isaac) jobber som militærrådgiver for de Colombianske myndighetene i deres kamp mot den notoriske narkobaronen Lorea. På tross av aksjoner og arrestasjoner, forhindrer den systematiske korrupsjonen noen ordentlig fremgang, til Garcia sin økende frustrasjon. Med viten om at Lorea sitter på millioner av dollar i kontanter, kontakter Garcia sine gamle medsoldater fra hans tid i Delta Force, den amerikanske hærens ypperste spesialenhet. Han foreslår at de angriper Lorea sitt hus for å drepe ham, og i samme slengen stjele med seg penger de føler de fortjener etter et liv med militærtjeneste. Det som begynner som en fantasi blir fort en brutal og uforutsigbar virkelighet med utenkelige konsekvenser, som bare spesialsoldater av deres kaliber er i stand til å takle.

Etter Osama Bin Laden ble drept i 2011, har Hollywood fetisjert spesialsoldater og deres rolige og synkroniserte taktikk i kamp og krigssituasjoner. Det beste eksempelet av dette (sett bort ifra Captain America: The Winter Soldier) var den faktiske filmatiseringen av Bin Laden-aksjonen, Kathryn Bigelow sin Zero Dark Thirty. Manusforfatteren bak filmen, og Bigelow sine andre kritikerroste suksesser The Hurt Locker og Detroit, er tidligere journalist Mark Boal.

Planleggingen av Triple Frontier begynte helt tilbake i 2010 med selveste Tom Hanks i en tenkt hovedrolle. Etter å ha flere ganger stått på kanten av produksjonshelvete, er den eneste gjenværende faktoren rundt prosjektet manuset til Mark Boal. Det er nok også det som har reddet filmen. Bare så det er klart, Triple Frontier er ikke på nivå med The Hurt Locker eller Zero Dark Thirty, dette er og forblir en relativt forglemmelig TV-film. Når det er sagt, så er nok stjernekraft, uforutsigbarhet og popcorn-underholdning her til å fortjene en anbefaling.

Som med Zero Dark Thirty, så er dette en film du setter mer pris på jo mer du tenker på den i etterkant. For alt den ikke leverer på, så evner den likevel å etterlate et vedvarende inntrykk. Det beste med Triple Frontier er at filmen perfekt fanger følelsen av situasjonene slike soldater et møtt med. Uansett hvor mye og hvor bra man planlegger noe så kan man ikke forutse alt som kan gå galt, og ikke minst hvordan det kan gå galt. Når du forventer en ting, skjer ofte det motsatte. Når du tror du er trygg, har du fortsatt dine største utfordringer foran deg. Hele veien settes hovedpersonene på prøve på en interessant måte, og viser samtidig en dynamisk og realistisk karakterutvikling.

Det er også klisjeer og svakheter. En montasje-scene hvor ”teamet skal samles” er nesten parodisk, og den store rekognoseringen som teamet gjør virker urealistisk og full av lite troverdige tilfeldigheter. Det er dødpunkter jeg personlig satte pris på, men som andre kanskje finner kjedelige. Det er nok svært individuelt om disse punktene ødelegger filmen for deg eller ikke.

Skuespillerne leverer solide prestasjoner, og har god kjemi seg imellom. Oscar Isaac er som alltid den perfekte kameleonen, tilpasningsdyktig i enhver rolle han tar på seg. Han har også en unik evne til å utstråle makt bare med et blikk, noe han perfeksjonerte i Ex Machina. Charlie Hunnam er ikke verdens beste skuespiller, men gjør opp for det med sjarm og sex-appell i sann Brad Pitt-stil. Triple Frontier sin joker dog er Ben Affleck, som tar på seg en overraskende uflatterende og utakknemlig rolle, og leverer den upåklagelig. Han er også nesten en personifiseringen av the Sad Affleck meme til tider, noe det er vanskelig å ikke le litt av.

Så lenge man ikke forventer Oscar-materiale, så kan man lett bli revet med av denne underholdende thrillerfilmen, stappet med uforutsigbarhet og sjarmfulle macho-menn. Setter man pris på filmer om spesialsoldater i sine rette element, er Triple Frontier i hvert fall et must!

Triple Frontier – regissert av J.C. Chandor; med Ben Affleck, Oscar Isaac, Charlie Hunnam, Pedro Pascal, Garrett Hedlund og Adria Arjona. Spilletid: 1t 55m. Land: USA Aldersgrense: 15 år.

Relaterte innlegg