Meny Lukk

“Utama” – Et bankende hjerte i en nådeløs ørken


Med hans aller første film klarer Alejandro Loayza Grisi å overbevise om at han er en regissør man burde følge med på. Denne uhyre vakre filmen maler den tørre ørkenen i Bolivia som et bugnende landskap av historie og farge. Utama er en nøktern kjærlighetshistorie der omgivelsene er en egen rollefigur.

Virginio (Josè Calsina) og Sisa (Luisa Quispe) er et quechua ektepar som bor i et lite hus i ørkenen i Bolivia. Hverdagen deres består av å gjete lamaer, lage mat, og andre ting man trenger å vedlikeholde på en bitteliten gård. Bruket er ikke like lett å drive ettersom begge to er blitt gamle, og det er en usedvanlig lang tørke der de bor. Deres hverdagslige boble blir sprukket når barnebarnet deres, Clever (Santos Choque) kommer for å overtale dem til å flytte til byen. Er de harde kårene i ørkenen verdt det om de må sette livet på spill?

Man skulle trodd at en ørken ikke var en ‘location’ som kunne by på så mye dybde som det vi blir vist her. Virginios daglige ferder ut i det nådeløse landskapet er rett og slett smellvakre, og huset til ekteparet føles som en barmhjertig oase i skyggen av fjellet. Vi får oppleve en ørken som er full av historie, kjære familiebånd og bånd mellom mennesket og naturen.

Det jeg synes filmen klarer best å formidle er følelsen av å kjenne seg i live når alt er døende. Et skittent landskap kan kjennes rent for dem som ikke kjenner til annet, og håpet om regn er sterkere enn trangen til å starte på nytt. Virginios stolte innstilling mens han gjeter både lamaer og barnebarnet sitt, er det beste med hele filmen. Det eneste som holder Utama tilbake fra en 5’er på terningen er at en film som har så mye fryd for øyet må gjøre opp med god historiefortelling. Det kan til tider gå ganske sakte, og man må være forberedt på å lese litt mellom linjene. Personlig synes jeg dette passet filmen utmerket.

Her er det ingen stor dramatikk, men det kjennes veldig nært og følelsesladd ut, og slukker kanskje tørsten etter litt filosofering. Utama er åpenbart en film som burde oppleves på et stort lerret, og jeg oppfordrer alle til å se denne på kino.

''Utama'' regissert av Alejandro Loayza Grisi. Med Josè Calsina, Luisa Quispe, Santos Choque. Spilletid: 1 time og 28 minutter. Land: Bolivia, Uruguay, Frankrike. Alder: 8 år. På kino 13. januar

Relaterte innlegg