Meny Lukk

34. Sveits – Charles mort ou vif


Videre på vår ferd gjennom verdens filmografien tar vi et lite stopp i Sentral-Europa. Fantastisk natur, alltid nøytrale, skremmende sein stemmerett for kvinner, men et flagg som er et stort pluss. Dere gjetta riktig! Vi skal til Sveits.

Charles Dé er en tredjegenerasjons eier av en klokkefabrikk i Genève. Året fabrikken feirer hundre bestemmer Charles seg for å vende helt rundt på livsstilen sin. Han forlater kone og barn i all hemmelighet, og sjekker inn på et hotell under et falskt navn. En dag møter han tilfeldigvis på et par som spør han om skyss hjem. Paret og Charles finner tonen og han flytter inn hos dem.

Charles mort ou vif er skrevet, regissert og produsert av Alain Tanner. Det var hans første spillefilm etter flere dokumentarer. Filmen som skulle bli en klassiker tar for seg det kanskje mest stilte eksistensielle spørsmålet: Hva er meninga med livet? Dette gjennom den eldre herremannen Charles som velger bort sin trygge velstående posisjon mot et liv som bohem.

Med få karakterer og særs flinke skuespillere lykkes Tanner med å komme nære problematikken. Filmen kjennes veldig intim ut og man blir fort oppslukt i Charles sine tanker og ideer, idet han stadig filosoferer. Selv om Charles kanskje selv mener at han lever bedre med en enklere livsstil får vi fortsatt glimt av et stadig mørkere sinn. Med en gang han har det vondt tyr han til alkoholen og dytter bort sine nærmeste.

Utstyrt med en fortid innen dokumentar tar Tanner mye med seg inn i sin første spillefilm. De første 20 minuttene er dokumentariske i stilen, før det dabber litt av den resterende timen, men fortsatt med tydelig preg. Som mange andre filmer på sekstitallet er filmen svart-hvitt, noe som komplimenterer den minimalistiske måten Charles lever på godt.

Alt med Charles mort ou vif er fransk. Fra språket til klærne til røykinga. Dette skyldes at Alain Tanner er fra den franske delen av Sveits, men kan også kanskje ha noe med at han jobba med film i Frankrike en periode. På hjemmefronten er Alain Tanner en av fem i “Groupe Cinque” som var en gruppe med uavhengige filmskapere som jobbet sammen for å sette Sveits på kartet.

Charles mort ou vif er en film som både kan nytes som en svart-hvitt klassiker, men som også kan være en katalysator for intern eksistensiell problematikk hos samtlige. Med enkle, skjønne scener og sjarmerende filmmusikk er den absolutt verdt å sjekke ut.

Charles mort ou vif - Regi av Alain Tanner. Med: François Simon, Marie-Claire Dufour, Marcel Robert. Land: Sveits. År: 1969. Spilletid: 1t 33min

Relaterte innlegg