Meny Lukk

33. Algerie – Kampen om Algerie

Algerie er et nord-afrikansk land som var en fransk koloni fra midten av 1800-tallet til frigjøringen i 1962. Under kolonitiden var Algerie utsatt for stadig flere innflyttere fra Europa, som skapte et stort skille i landet. For å oppnå selvstendighet gikk den muslimske befolkningen til krig. Dette ble kampen om Algerie som italienske Gillo Pontecorvo skulle filmatisere bare år etter.

I Kasbahen i Alger møter vi Ali La Pointe (Brahim Hadjadj), en muslimsk mann med stadige innblandinger med loven. Etter et opphold i fengsel blir han kontakta via en gategutt med et oppdrag om å likvidere en fransk politimann. Ali La Pointe er ikke vond å be og går til verks, men pistolen han har fått utdelt er ikke lada og politimannen får leve videre. Oppdraget var en test fra frigjøringsbevegelsen FLN og Ali bestod. Dette er starten på den algerske kampen om selvstendighet, med Ali som en sentral brikke.

Kampen om Algerie er en interessant film på mange måter. Det mange kanskje merker seg før de ser filmen er hvor nærliggende konflikten filmer ligger rent tidsmessig: bare fire år etter Algerie offisielt ble selvstendig fra Frankrike kom filmen ut. Kanskje på grunn av dette tok det kontroversielt nok fem år før filmen fikk sin premiere i Frankrike.

Hele filmen har en dokumentarisk stil med scener som ser så realistiske ut at filmen kom med en advarsel i USA som presiserte at alt var iscenesatt. Det faktum at de aller fleste skuespillerne var ikke-profesjonelle – hvorav flere av dem deltok i krigshandlinger – bidrar videre til denne realismen. Det er tydelig at Pontecorvo tok inspirasjon fra 40- og 50-tallets neo-realisme med bilder som kan minne om verkene til Rosselini og De Sica. Med denne typen realisme og med et så aktuelt tema er det ikke rart at ble og forblir en stor film i historien.

Med en framstilling så naturtro til de faktiske hendelsene er det vanskelig å se på filmen som underholdning på samme måte som man ser på en konvensjonell popkorn-film. Samtidig er det ikke helt en dokumentar heller, man kan til nød beskrive den som en pseudo-dokumentar eller semi-dokumentar. Dette betyr fortsatt ikke at det ikke ligger underholdningsverdi i Kampen om Algerie. Man sitter stadig lamslått av hvordan Pontecorvo har løst filmen på. Han lager en nøytral og skremmende virkelighetsnær framstilling av en særs omstridt konflikt som får en til å stille seg spørsmål om hvordan dette kunne vært mulig på 60-tallet.

Kampen om Algerie er en fortreffelig historisk film og et eksempel på hvordan eldre filmer fortsatt kan inspirere og imponere.

Kampen om Algier / La battaglia di Algeri - Regi av Gillo Pontecorvo. Med: Brahim Hadjadj, Jean Martin, Yacef Saadi. Land: Italia/Algerie. År: 1966. Spilletid: 2t 1min

Relaterte innlegg