Meny Lukk

“A Human Position” – Alt og ingenting under overflaten


“A Human Position” er en langsom film fra Ålesund. Vi følger, eller rettere sagt observerer, Asta. Hun starter opp i jobben sin i en lokalavis etter et ikke navngitt traume. Det innebærer å intervjue diverse lokale beboere om større og mindre saker. Kjæresten til Asta jobber med å pusse opp gamle stoler, og skriver musikk på fritiden. Forholdet mellom henne og Asta ser ut til å være bra, men er kanskje ikke på sitt mest lidenskapelige. Stort mer skjer det ikke i Anders Emblems oppfølger til debutfilmen sin Skynd Deg Sakte.

Filmen er utrolig stille på alle måter. Det er minimalt med dialog, kameraet beveger seg aldri og tagningene er veldig lange uten at så mye egentlig skjer. Vi observerer hverdagen til Asta der hun blant annet spiser frokost, klapper katten sin, spaserer fra A til B, skriver på pc-en og pusser tennene.

A Human Position er et bilde på hverdagen. Det er ingen tydelig konflikt, eller dramatiske hendelser i løpet av filmens 78 minutter. Allikevel foregår det en del under overflaten… tror jeg. Filmen er en hverdagsskildring, og det hintes jo til at det har skjedd noe alvorlig med hovedkarakteren tidligere. Det kan jo være en del av grunnen til at alt er så stille rundt henne. Allikevel oppleves det av og til som om filmen er litt usikker på forskjellen mellom hverdag og at ingenting skjer. Men når man vender seg til filmens form er den på sitt eget særegne vis en lun komedie. Flere små ting som skjer blir morsomme nettopp fordi filmen har et så observerende blikk og dveler så lenge ved de forskjellige situasjonene.

Noe av grunnen til at jeg er litt splittet på hva jeg syns om filmen har nok med de estetiske valgene. Det er en visuelt veldig pen film. Bildene er utrolig velkomponerte, og hvert utsnitt er badet i mildt sommerlys. Produksjonsdesignet er også veldig behagelig; leilighetene, kontorene og Ålesund som helhet fremstår som veldig pent. Det at omgivelsene til hovedkarakteren alltid ser nydelige ut begynte etter en stund å dra meg ut av filmen. Når ostehøvelen alltid ligger helt perfekt på kjøkkenbenken, soverommet alltid er ryddig og det tilsynelatende ikke eksisterer en eneste hybelkanin i hele Ålesund begynner det å bryte ned hverdagsligheten. Det er kanskje ikke manipulert fram et plot eller en konflikt, men omgivelsene karakterene befinner seg i føles i aller høyeste grad manipulerte.

A Human Position er en morsom film om det hverdagslige, men føles på et vis litt tom. Tidvis forveksles det vanlige og hverdagslige med å bare være kjedelig. Selv om et liv kan se innholdsløst ut fra utsiden så foregår det jo alltid noe inni hodet på den som lever det, og akkurat det klarer ikke alltid A Human Position å formidle. Det er mye å like ved filmen, men den bommer dessverre like ofte som den treffer.  

"A Human Position" regissert av Anders Emblem. Spilletid: 1 time og 18 minutter. Land: Norge. 

Relaterte innlegg