Meny Lukk

Kosmorama: “Uproar” – Samtidsaktuelt komedie-drama fra New Zealand


Uproar sender oss tilbake til 80-tallets New Zealand, en tid og plass hvor demonstrasjoner mot apartheid ble aktuelt. Vi følger Josh, en skolegutt som er både halvt engelsk og halvt maori, i møte med sin egen identitet som urfolk. Etter farens død noen år tilbake, sliter familien til Josh. Storebroren er en tidligere rugbyspiller som har en alvorlig depresjon etter å ha skadet benet, noe som betyr at han ikke kan spille mer. Moren jobber hardt for å få mat på bordet og trenger da Josh til å hjelpe til med noe av arbeidet. Men Josh har egne drømmer han ønsker å følge, noe som det ikke virker å være overskudd til hjemme. I det Josh møter ulike mennesker fra lokalsamfunnet, blir han inspirert til å tenke over sin egen rolle i hjemmet, på skolen og i verden.

Uproar er et New Zealandsk samarbeid av regissørene Paul Middleditch og Hamish Bennett. Filmen tar for seg alvorlige temaer som rasisme, identitet og tap, men har et humoristisk preg ved seg som varmer hjertet. Det er Josh, spilt av Julian Dennison kjent fra Hunt for the Wilderpeople, som står for det meste av humoren. Om humoren vil falle i smak hos alle er aldri garantert, men den er godartet og løfter i hvertfall stemningen i en film som denne. Det Middleditch og Bennett får til her er å belyse et viktig historisk øyeblikk og tema, som blir gjort ved hjelp av en coming-of-age vinkel. Dette er ingen en ny metode, men blir brukt nettopp fordi det ofte funker.

Selv om Uproar treffer blinken med tanke på tematikk og skuespill som er gripende, blir den svekket av å ha for mange ting gående på en gang. Filmen kunne hatt godt av å ha et mer fokusert handlingsforløp, da en del ting ender opp med å bli overflødig for fortellingens gang. I tillegg er det litt slitsomt å stirre på så mange dårlige parykker, men kanskje det var nødvendig for å skildre 80-tallets hår riktig- ikke vet jeg. Uansett, er det fint å se en film fra lille New Zealand som har både hjerte og humor – samt ikke skapt av Taika Waititi. New Zealand fortjener flere stemmer!

"Uproar" regissert av Paul Middleditch og Hamish Bennett. Med: Julian Dennison, Rhys Darby, Minnie Driver og James Rolleston. Land: New Zealand. Spilletid: 1 time og 50 min. Aldersgrense: 12 år. På kino 29. September 2024.

Relaterte innlegg