Meny Lukk

Kosmorama: “Ukjent Landskap” – Rørende dokumentar om tap, sorg og søskenkjærlighet

Denne norske dokumentaren handler om en driftig familie som har bestemt seg for å leve et “vilt” liv. De bor på en stor gård med mange dyr og planter, barna går på hjemmeskole og minstemann får slepe på øks på tur i skogen. Maria, som er mamma i til de fire barna, blir dessverre meget syk og dør av dette i en ung alder. Dermed snus hele verden til denne familien på hodet, da sorgen selvfølgelig preger dem alle. Far er nå enkemann og alenefar, noe han frykter vil tvinge han til å bytte taktikk rundt oppdragelsen til barna. Disse utfordingene blir utgangspunkt for en rørende dokumentar, en som endte opp med å vinne prisen for “beste utenlandske dokumentar” på den kjente Sundance filmfestivalen.

Ukjent Landskap ser på familiens utvikling gjennom den tøffeste utfordringen livet har å by på, nemlig sorg. Vi møter først familien gjennom Marias kameralinse, da hun drev en blogg om deres livsstil. Maria hadde heldigvis en interesse for å dokumentere deres liv, noe som er en gave i en tragisk situasjon som denne. Det er denne dokumentasjonen som hjelper oss som seere til å virkelig føle med familien, da dette naturligvis er en trist sak. Men det er også noe fint med å få innblikk i Marias kjærlighet til sin familie ved hjelp av disse klippene, og gjør at vi kjenner henne litt bedre.

Bortgangen av en hver kjær person er alltid trist, men det er noe spesielt trist ved det hele når det kan føre til splittelse blant pårørende. Filmen ser på hvordan en slik tragedie kan virkelig ryste til og med de som virker mest robuste. Dette mener jeg med tanke på søskenforholdet i filmen, som har en utvikling som blir vist på en så pass sårbar og ærlig måte at det er umulig å ikke felle en tåre. Ukjent Landskap er derfor en nydelig og emosjonell dokumentar, som viser lyset i enden av tunnelen.

"Ukjent Landskap" regissert av Silje Evensmo Jacobsen. Med: Familien Payne. Land: Norge. Spilletid: 83 min. Aldersgrense: 6 år. På kino 5. April 2024.

Relaterte innlegg