Meny Lukk

Kosmorama: “First Case” – Sexy #metoo krim?


Victoria Musieldaks første spillefilm ser til å begynne med ut som et typisk krimdrama fra Frankrike. Men First Case med Noée Abita og Anders Danielsen Lie oppfører seg mer som en voksen coming-of-age film med krimsjangeren som bakteppe.

Nora (Noée Abita) er 26 år gammel, nylig utdannet jurist og assistent i et ordentlig advokatfirma. Hun blir tildelt sin første krimsak, noe hun til å begynne med virker litt usikker på om kan være riktig. Hun har tross alt kun jobbet med økokrim før. Hennes klient er en ung mann som først blir anklagd for å stå bak en lokal jentes kidnapping, som utvikler seg til en siktelse for et brutalt mord. Nora sliter med å kontrollere tankene hennes rundt saken og spør alle rundt henne om hva de syns: er det greit å forsvare noen som kan være skyldig i noe så fælt? Ansvarlig for saken er politimannen Alexis (Anders Danielsen Lie), Noras “fiende” i en juridisk setting. Derfor blir ting meget rotete og pirrende når Alexis innleder et forhold med den godtroende Nora.

First Case overrasker med dens utforskning av Noras utvikling som ung kvinne. I møte med nye dilemmaer og familiens forventninger, blir Nora utfordret til å ta egne beslutninger som ingen andre kan ta skylden for. Vi ser henne gå fra å være en mer naiv og beskjeden advokat-assistent, til den mer stereotypiske skikkelsen av den kyniske advokaten ved hjelp av coming-of-age sjanger-trekk. Det er dette som er filmens ryggrad. Musieldak bruker også Noras seksuelle utvikling som en del av denne transformeringen, noe som blir vist i majoriteten av Abita og Danielsen Lies scener sammen.

Filmen er som nevnt Musieldaks første lengre spillefilm og kommer inn på rett under hundre minutter. Dette er ingen uvanlig spilletid, men tempoet i filmen gjør at konklusjonen kom litt brått på. First Case er ingen nyskapende film, noe som ikke er et krav uansett, men er likevel et godt utgangspunkt for en ny filmskaper. Om du ønsker deg en skikkelig god påskekrim, er det nok ikke First Case du er ute etter. Om du ønsker en coming-of-age film med Anders Danielsen Lie som sexsymbol derimot, så er denne verdt et forsøk.

"First Case" regissert av Victoria Musieldak. Med: Noee Abita, Anders Danielsen Lie og Saadia Bentaïeb. Land: Frankrike. Spilletid: 98 min. Aldersgrense: 12 år.

Relaterte innlegg