Meny Lukk

“Falcon Lake” – Imponerende spillefilmdebut


Sandwhichiskrem, bading i sjøen, chips, spøkelseshistorier, fester og sykkelturer er noe av det som venter på Bastien i sommeren som endrer hans liv. Denne filmen stakk av med NDA-prisen (New Directors Award) på Kosmorama, og dette er det god grunn til.

Bastien (Joseph Engel) på 13 år og familien hans besøker noen familievenner som har en hytte ved en innsjø. Der møter han vakre og mystiske Chloé (Sara Montpetit) som er litt eldre enn han. Dette er sommeren før Bastien fyller 14, og han blir fast bestemt på å overvinne de sosiale fryktene sine for å imponere Chloé. Det viser seg at til tross for aldersforskjellen har de mye å le av sammen og alt er duket for en helt avgjørende sommer.

Først og fremst har Charlotte Le Bon utmerket seg på et helt annet nivå når det kommer til regi. Hun startet karrieren sin som skuespiller og dette er hennes første helaftens spillefilm. Om hun fortsetter på dette nivået ser fremtiden hennes som regissør meget lys ut. Måten hun har instruert tenåringene på er mesterlig.

Karakterene er i den optimale alderen for en sommerfling ved en innsjø. Bastien er nylig tenåring med frynsete bart som enda liker tegneserier, og Chloé prøver å finne sin plass blant andre tenåringer og dypper tærne litt i kjærligheten. Det de møtes på midten på er deres nysgjerrighet. Chloé er svært fascinert av spøkelser og å skremme for eksempel, mens Bastien lurer mye på det forlokkende ungdomslivet. Forholdet deres er til å kjenne seg veldig godt igjen i, og den idylliske tonen de finner med hverandre i nostalgiske omgivelser er veldig sjarmerende.

Filmen har et veldig mykt uttrykk. Selv om den er satt til moderne tid, avslørt av Nintendo Switch og den ene nylige trenden med bleket hår, gir filmen en følelse av en annen tid. “Falcon Lake” har også noe ulmende og skummelt over seg. Det er av og til noe som virker grundig i veien, som gir publikum en følelse av at noe forferdelig skal skje. Den ulmende stemningen kan minne mye om eldre sommerskrekkfilmer som “I Know What You Did Last Summer” og “Haisommer“, noe som er en svært velkommen blanding i den ellers ganske romantiske og mystiske filmen.

Jeg har nesten ikke noe å gi filmen minus for utenom den litt kleine dialogen i starten, som blir bedre og bedre utover filmen. Alt kulminerer i en helt vidunderlig slutt, der soundtracket virkelig får skinne. Charlotte Le Bon er virkelig et stjerneskudd innen regi, og dette blir ikke siste gang jeg ser denne filmen.

''Falcon Lake'' regissert av Charlotte Le Bon. Med: Joseph Engel og Sara Montpetit. Spilletid: 1 time og 30 minutter. Land: Frankrike og Canada.

Relaterte innlegg