Meny Lukk

Minimalen 2023 – Førehandsomtale

I dag er starten for Norges beste kortfilmfestival! Minimalen har opningsvisinga i kveld og frå imorgon er hundrevis av kortfilmar å sjå i Trondheim sine kinosalar. For årets utgåve har Julius og Markus gått saman og funne nokre filmar dei ynskjer å få sett under festivalen.


MARKUS:

ANBEFALINGER:

No Ghost In The Morgue (Canada, Marilyn Cooke), Airhostess-737 (Hellas, Thanasis Neofotistos), Abyss (Danmark, Jeppe Lange), I Only Appear Dead (Tyskland, Mira-Belle Rose Bryld)  


For årets Minimalen ser programmet ut til å være preget i store trekk av døden, det futuristiske, det surrealistiske og ensomheten.  

Det nordiske programmet tar for seg et spekter av tematikk. Det strekkes fra hvordan strandsneglenes eksistens likner vår egen til den kunstige intelligensens inkurier. Men mer enn noe tar denne kategorien for seg livet til den ensomme og fremmede i samfunnet.

Alene i kjærligheten, i natten, arbeidslivet og som ung immigrant.

Abyss’ av Jeppe Lange (Danmark, 2022)

I denne kategorien er den danske Abyss noe av det mer lovende, fra omtalen å dømme.

Den tar for seg den kunstige intelligensens tolkning av bildematerialet og hvordan en kjede av 10. 000 bilder følgelig misforstås. For min del trekkes denne frem i håp om at det rettes en kritisk oppmerksomhet mot den kunstige intelligensen. Noe filmens tittel kan indikere.

‘I Only Appear Dead’ av Mira-Belle Rose Bryld (Tyskland, 2022)

Den tyske “I Only Appear Dead“, regissert av danske Mira-Belle Rose Bryld, dreier seg om et portrett av HC Andersen på teaterscenen og redsel for å begraves levende. For meg høres dansk regi i førersetet for et tysk maskineri ut som en formel for drivende god film. Jeg ser frem til historien om en mislykket skuespiller og en mindre kjent side av den danske folkehelten, H.C. Andersen.   

JULIUS:

ANBEFALINGER:

Uten oss‘ (Norge, Julie Engaas), ‘You Can’t Show My Face‘ (Sverige, Knutte Wester), ‘On Xerxes Throne‘ (Hellas, Evi Kalogiropoulou) og ‘Staging Death‘ (Tyskland, Jan Soldat)


Minimalen, den årlige kortfilmfestivalen som nå skal foregå i en snau uke, har jeg desverre hatt lite erfaring med. Var vel publikum en gang for en del år tilbake. Du kan si at jeg har hatt minimalt med festivalen å gjøre.

Grunnoppsettet ser ikke ut å ha forandret seg siden den gang, med en nordisk og en internasjonal konkurranse med ulike filmer satt sammen til en visning. Det som er tiltrekkende med filmfestival etter min mening er at man får sett filmer man vanligvis ikke får sett andre steder og for meg, gjelder dette ekstra godt ang. Minimalen.

Uten oss av Julie Engaas (Norge, 2022)

Selv om ikke en visning, eller samling av filmer stakk seg ut for meg, vil jeg nevne at på godt og vondt ser samlingene ut til å være «godt & blandet» av ulike sjangre og uttrykk. Jeg vil uansett trekke fram 4 filmer, 2 nordiske og 2 internasjonale.

Fra den nordiske samlingen Nor 2. filmen: “You Can’t Show My Face” er en dokumentar om mennesker som gjør forbudte ting i Teheran. Forhåpentligvis et litt mer nyansert bilde av byen og menneskene enn man ellers ville fått. Og fra Nor 4., vilmen: “Uten oss“. Hvordan ville verden vært uten mennesker, noe som har blitt nevnt og spekulert om i ulike programmer, og jeg er spent på hvilket utrykk og hva denne animasjonfilmen vil si om tanken.

‘On Xerxes’ Throne’ av Evi Kalogiropoulou (Hellas, 2022)

Fra den internasjonale samlingen Int 3: “On Xerxes’ Throne“. En dystopisk arbeidsplass har forbud mot berøring. Personlig så hadde det ikke gjort meg så mye, men det høres veldig upraktiskt ut, og filmen skal visst nok gå ut over det heteronormative og det er alltid en god ting i min bok.

I Int 4: “Staging Death“, som skal være en eksperimentell film om alle de forskjellige måtene Udo Kier har dødd på, på film. Mannen har spilt i ALT, jeg er småfan av Kier så blir forhåpentligvis gøy.

Utover det er jeg spent på å delta på festivalen igjen etter så lang tid, og har andre ting enn hovedkonkurransene jeg gleder meg til, Ramaskrik presenterer, der skrekkfilmfestival Ramaskrik viser sin samling av skrekkfilmer blir sikkert gøy, bare dumt at det er satt på et så seint tidspunkt som 23 (aldri skjønt tanken med å alltid ha skrekkfilmer vist så seint). Håper at jeg orker å se. Får krysse fingre tær og aura…


Minimalen pågår frå 10 til 15 Januar, og biletter er framleis ute på nettstaden!

Relaterte innlegg