Meny Lukk

”Ola – En helt vanlig uvanlig fyr” – Varm og viktig


Jeg kan forsikre om at den grove bestikkelsen med saft og bolle ved inngangen ikke påvirker denne anmeldelsen. Jeg er sterkere enn som så, selv om det var innmari godt med bolle. Det som var fint ar at filmen smakte enda bedre!

Regissert av regissør og fotograf Ragnhild Nøst Berghem, dette er en dokumentar om Ola (30). Han bor i en landsby der medarbeidere og personer med psykisk utviklingshemming lever sammen. Når bestevennen Lasse drar tilbake til Danmark begynner Ola å fundere på livet.

Berghem klarer å framstille det å være litt annerledes som unikhet framfor rarhet. Det er viktig. Som fotograf tar hun innstillinger som skaper riktig stemning samtidig som de drar historien videre på en passende måte. Apropos historie, så er historiefortellinga veldig god, og Berghem har vært veldig god til å klippe og velge riktig materiale for å gjøre dokumentaren effektiv.

At hun har valgt å dokumentere Ola var også smart, ettersom Ola er et veldig rikt midtpunkt. Han er åpen om følelser, han er eksistensiell, han er inspirerende, han er fryktelig morsom og han er veldig medmenneskelig.

Berghem har laget en film om en person som virkelig fortjente 72 minutter i rampelyset. ”Ola – En helt vanlig uvanlig fyrer en dokumentar alle bør få med seg, og den er ENDA finere på kino.

''Ola – En helt vanlig uvanlig fyr'' regissert av Ragnhild Nøst Berghem. Spilletid: 1 time og 12 minutter. Land: Norge. 

Relaterte innlegg