Meny Lukk

Oscarprognosen 2018: Beste Kvinnelige Hoved og Bi-rolle

Filmåret 2017 har vært omme en stund, og søndag den 4. Mars skjer den gjeveste premieseremonien i året, The Academy Awards, hvor alle av årets beste (forhåpentligvis) blir kalt til scenen for å plukke opp sin egen Oscar-statuett. Og vi som alle andre har våre tanker om ikke bare hva som kommer til å vinne, men også burde vinne. Så hele uka opp til søndag vil vi gjøre våre egne spådommer.

Lenke til samlepost på alle de tidligere kategoriene vi har dekket


Beste Kvinnelige Hovedrolle

De nominerte:
Margot Robbie – I, Tonya
Frances McDormand – Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Sally Hawkins – The Shape of Water
Saoirse Ronan – Ladybird
Meryl Streep – The Post

Eric Menchini

Kvinnelig hovedrolle i år er også ganske locked in. Frances McDormand har årets desidert råeste og beste tilstedeværelse på filmlerretet etter min mening, og jeg tror at tendensen gjelder for akademiet også. Hun har allerede vunnet alt som er så det er en god indikator. Sally Hawkins er en utfordrer, men filmen hennes er rett og slett ikke sterk nok til å bygge opp om hennes opptreden. Go Frances.

Kommer til å vinne: Frances McDormand i Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Personlig favoritt: Frances McDormand i Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Christian Høkaas

I denne kategorien er det flere strålende kandidater. Akademiet har vist seg å like Saoirse Ronan ved tidligere anledninger. Og det samme gjelder Sally Hawkins, som har den fordelen ved å være med i The Shape of Water, som er den mest nominerte filmen her. Likevel er det ikke den filmen som SAG Awards likte best, men Three Billboards Outside Ebbing Missouri. (Som er også del Toros konkurrent på den gjeveste prisen). Den sitter med noen flotte skuespillere og Frances McDormand i tittelrollen gjør en utrolig jobb. Hun vant Golden Globe, Critics’ Choice, BAFTA og ikke minst SAG. Alle disse peker mot at hun vinner. Her stikker hun hjem med denne prisen.

Kommer til å vinne: Frances McDormand i Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Personlig favoritt: Frances McDormand i Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Sigfred Storstrand

Mulig en av årets sterkeste kategorier, om man ser vekk ifra Meryl Streep – som er noe av det sykeste jeg har sagt noensinne. Hawkins gjør gjerne den mest særegne rollefremføringen i år som stum, imens Robbie bryter totalt mot type, noe som er veldig velkomment. Saoirse Ronan trekker frem en veldig følsom og gjenkjennelig karakter, og Frances McDormand kombinerer mye av dette i en amalgasjon av hva jeg vil kalle oscar-rollen. Hun gjør noe helt utenom noe hun har gjort tidligere, og klarer å vise et så bredt spekter at det er vanskelig å se at hun ikke blir belønnet for det. Imens jeg selv virkelig vil gi den til Ronan for enda en forrykende rolle – blir seriøst overrasket over hva hun får til hver gang jeg ser henne i noe – så tror jeg det er vanskelig å få denne gitt til noen andre enn McDormand.

Kommer til å vinne: Frances McDormand i Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Personlig favoritt: Saoirse Ronan i Ladybird

Elias Nygård

For min del er det ikke tvil om at denne prisen går til Frances McDormand som Mildred Hayes i Three Billboard Outside Ebbing, Missouri. På samme måte som Sam Rockwell i den mannlige birollekategorien presterer hun å snu enn hatefull, hevndrevet og voldelig karakter til en kompleks fremstilling som du både elsker og hater. Men om vi får Shape of Water-streaken man har hørt rykter om kan den fort gå til Sally Hawkins som virkelig må ta skuespillets virkemidler i bruk som døve Eliza. Jeg må uansett gå for mitt mangeårige filmcrush Saoirse Ronan som min personlige favoritt i denne kategorien. Om Ladybird gjør det like bra ved Oscarutdelingen som ved alle andre utdelinger er det ikke usannsynlig at hun stikker av med prisen. Ronan leverer bra som den forvirrede ungdomsjenta, men dessverre syntes jeg at rollen byr på for få utfordringer for at hennes virkelige skuespillertalent får skinne gjennom. Ronan har kanskje fått bevist seg bedre før, i filmer som blant andre Brooklyn, enn det hun gjør akkurat her. Men hey, I can’t let my girl down. (Og siden Meryl Streep er så heldig at hun heter Meryl Streep er hun også så klart med i løpet.)

Kommer til å vinne: Frances McDormand i Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Personlig favoritt: Saoirse Ronan i Ladybird

Thomas Fjellum
Sally Hawkins kommer vel inn som favoritt hos en del, men jeg har hverken fått sett den eller I, Tonya enda, så for meg må det stå mellom McDormand, Streep og Ronan. Jeg var ingen fan av hverken Ladybird eller The Post som filmer, men begge gjør en god jobb i dem. Streep er et stykke unna sitt vanlige nivå, men det er tross alt Meryl Streep. Saoirse Ronan er vel den beste delen av high school-dramaet, men for meg kommer ingen i nærheten av Frances McDormand. Hun eier Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, til tross for veldig gode rolletolkninger av både Harrelson og Rockwell.

Kommer til å vinne: Frances McDormand i Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Personlig favoritt: Frances McDormand i Three Billboards Outside Ebbing, Missouri


Beste Kvinnelige Bi-rolle

De nominerte:
Laurie Metcalf – Ladybird
Mary J. Blige – Mudbound
Allison Janney – I, Tonya
Octavia Spencer – The Shape of Water
Leslie Manville – Phantom Thread

Eric Menchini

Birolle er litt vanskeligere, for vi har ofte øynene på vår leading man eller lady, med mindre vi snakker om Heath Ledger i The Dark Knight. Jeg har ikke sett flere enn Octavia Spencer og Laurie Metcalf, men har liten tro på dem. Octavia Spencer er den vanlige sassy black woman-karakteren sin, altså at hun spiller seg selv, og Laurie Metcalf i Lady Bird spiller en veldig naturtro mor med de fordeler og ulemper det bringer med. Nei, denne gangen tror jeg Allison Janney vinner for I, Tonya, hvis rolle i American Beauty uansett hvor liten, imponerte meg veldig. I årets opptreden spiller hun en noe atypisk mor som gjør alt i sin vei for at datteren skal lykkes i kunstløp. Go figure!(skating)

Kommer til å vinne: Allison Janney, I, Tonya
Personlig favoritt: Ingen

Christian Høkaas

Laurie Metcalf var sett på som en favoritt på nyåret, men så begynte Allison Janney å plukke med seg pris etter pris. Janney har allerede vært en prisvinnende skuespiller innenfor TV og når hun gjør en voldsom innsats på storskjermen, er det en fryd å se oppmerksomheten hun får. Hun har vunnet de fleste prisene som gjerne gir henne seieren nå på søndag. SAG, BAFTA, Critics’ Choice og Golden Globe. Det blir nok ikke så mange priser til I, Tonya, men de får nok med seg denne.

 

Kommer til å vinne: Allison Janney, I, Tonya
Personlig favoritt:Brooklyn Prince, The Florida Project (ikke nominert)

Sigfred Storstrand

Manville, Blige og Spencer faller her av med en gang for meg. Greie, men ubemerkelsesverdige roller. Imellom Metcalf og Janney lener jeg mot Janney med en gang. Janney har fått en del oppmerksomhet i media (iallefall min facebook-feed), og med tanke på rollene støtter jeg også dette helt. Hun spiller fantastisk, til tross for at hennes karakter ikke har like mye å jobbe med som Metcalfs. Jeg ser på ingen måte vekk ifra at Metcalf går av med prisen, da hun absolutt er Lady Birds sterkeste ledd. Men jeg klarer ikke få tanken av Janney på podiet, tror hun lander denne ganske trygt.

Kommer til å vinne: Allison Janney, I, Tonya
Personlig favoritt: Allison Janney, I, Tonya

Elias Nygård

Generelt sett har jeg valgt å ignorere alt buzzet rundt Gerwigs Ladybird og jeg har lite tro på at denne kan sanke med seg den store mengden priser som man profeserer. Men om den tar med seg noe er det akkurat denne kategorien. I motsetning til andre roller i filmen er moren Marion en flerdimensjonal karakter som er langt fra stereotypifisert. Laurie Metcalf greier her å skape en karakter som jeg til slutt sympatiserte mye mer med enn med selve protagonisten i filmen. Hun kommer uansett til å få konkuranse fra Allison Janney i I, Tonya, men som en litt mer utradisjonell TV-skuespillerinne får hun kanskje ikke den samme oppmerksomheten fra akademiet som fra andre utdelinger. Lesley Manville er kanskje ikke den største favoritten, men leverer sterkt i Phantom Thread selv om hennes prestasjon kanskje faller litt i bakgrunnen av Day-Lewis og Krieps. Jeg har ikke sett Mudbound og var egentlig ganske overrasket over at Octavia Spencer, som spiller en ganske flat type comic-relief karakter, ble nominert i det hele tatt. Blant de tre andre er løpet uansett ganske åpent.  Personlig holder jeg på at Metcalf tar med seg denne hjem etter å ha levert det, som for meg, var høydepunktet i Ladybird.

Kommer til å vinne: Laurie Metcalf i Ladybird
Personlig favoritt: Laurie Metcalf i Ladybird

Relaterte innlegg