Meny Lukk

“Tatt av tiden”- Nervepirrende om hverdagen


Siste vising av “Tatt av tiden” er:

søndag 13/3 kl 10.00


Tatt av tiden er et hverdagsdrama som på mange måter en føles som en actionthriller.

Vi følger Julie gjennom en mildt sagt stressende uke. Hun bor i en landsby utenfor Paris, og pendler frem og tilbake fra jobben sin på et prestisjefylt hotell. Den allerede hektiske hverdagen hennes blir på ingen måte bedre av en nasjonal kollektivstreik. Det er ingen oversikt over når og om togene går, og trafikken i Paris står helt fast. Julie er egentlig utdannet økonom og har fått et jobbintervju til en jobb innenfor fagfeltet hennes som også er mer forenelig med livssituasjonen hennes som alenemor. Julie må gjennom filmen prøve å få den nye jobben uten å gjøre den nåværende sjefen mer forbannet enn hun allerede er. Hun må være tidsnok til å hente barnene sine hos barnepasseren, hun må mase om barnebidrag fra ekskjæresten som aldri tar telefonen, hun må kjøpe bursdagsgave til sønnen, hun må fikse varmtvannet i huset, og ikke minst må hun prøve å være en god mor og holde menneskene rundt seg fornøyde. Alt dette mens det er fullstendig stans i transporten og hun egentlig skal være 12 steder på en og samme tid.

Tatt av tiden er en av de mest spennende filmene jeg har sett på lenge. Jeg var hele tiden engasjert i hva som kom til å skje videre, og om Julie ville lykkes. Særlig gjennom klippingen og Laure Calamys (Julie) rolleprestasjon blir man dratt inn i historien. Følelsen av stress formidles veldig tydelig, og filmen gir nesten aldri Julie eller publikum en pust i bakken.

Uavhengig om hun lykkes eller mislykkes i en oppgave kan hun ikke dvele ved det, men må rett videre til neste utfordring. Som publikummer får man en enorm sympati for Julie gjennom filmen. Man håper at de rundt henne skal se hvor mye hun strever, og hjelpe henne med å nå over istedenfor å dømme henne.

Hvis jeg skal kritisere noe ved filmen så er det noen drømmesekvenser som ikke føltes nødvendige. Disse tar riktignok opp mindre enn 40 sekunder, og resten av filmen har jeg ingenting å utsette på.

Det er forfriskende å se en så engasjerende film om en hverdagshelt hvor nemesisen er en kollektivstreik. Jeg vil virkelig anbefale å se Tatt av Tiden når den kommer på kino 1. april. Regissøren Eric Gravel tar publikum med på en emosjonell berg-og-dal-bane, og av «superhelt-filmene» på kinoprogrammet akkurat nå vil jeg si Julie slår både Batman og Spider Man langt i støvlene.  

"Tatt av Tiden" regissert av Eric Gravel. Spilletid: 1 time og 28 minutter. Land: Frankrike. 

Relaterte innlegg