Meny Lukk

“The Eternal Daughter” – Britisk “skrekk” avslutter kosmorama


I dette britiske mysteriedramaet spiller Tilda Swinton begge hovedrollene på en praktfull måte. Dette gjør også at filmen føles grøsselig ensom og isolert på den aller beste måten.

Julie (Tilda Swinton) er filmskaper. Hennes neste prosjekt skal handle om moren hennes (også Tilda Swinton). Hun har derfor booket dem inn på hotellet som pleide å være barndomshjemmet til moren, i håp om å få godt materiale. Skrivinga blir vanskelig når hennes merkelige forhold til moren og redsel for mørket kryper på.

The Eternal Daughter” er som dratt rett ut av en eldre britisk mysterieroman med alle de skamløse virkemidlene som hører til. Filmen preges av tåke, gamle hus som knirker og uler, mørke vinduer, skeive vinkler med grønt baklys som gjør en litt ukomfortabel, og hunder som bjeffer på ingenting. Effekten av dette er en lekkert gjennomført og stilren film som er til å grøsse litt av. Flere ganger under filmen tok jeg meg selv i å få genuin gåsehud, og jeg tror jeg skal se denne på nytt en gang jeg vil skremme meg selv litt.

Regissør Joanna Hogg sa i en videosnutt i forkant av filmen at hun fokuserte veldig på lyddesignet, og det merkes. Soundtracket passer kjempegodt, og jeg måtte nesten le av hvor gjennomført klassisk mysterie filmen er. Hun sa også at målet hennes var å formidle frykten for mørket og andre skumle inntrykk, noe hun lykkes med. Det kan også virke som om filmen er litt biografisk, noe som kanskje ikke har den effekten hun ønsker. Det er ikke Julies forhold til moren sin vi bryr oss så mye om, tvert i mot var disse langdryge sekvensene mellom de to det som hindrer filmen fra å score høyt.

I følge festivalsjef Silje Engeness er Tilda Swinton en av Kosmoramas favorittskuespillere, og det kan hende det er derfor de valgte denne filmen som en avslutning. Swinton spiller godt, men filmen i seg selv satte ikke et storslagent nok punktum på filmfestivalen som ellers har hatt et høyt nivå på innholdet. Likevel er The Eternal Daughter deilig og fryktinngytende, og ellers verdt å titte på om man vil grøsse litt.

''The Eternal Daughter'' regissert av Joanna Hogg. Med: Tilda Swinton, Joseph Mydell, Carly-Sophia Davies og Louis. Spilletid: 1 time og 36 minutter. Land: England.

Relaterte innlegg