Meny Lukk

“The Kings of the World” – Voldsomme og menneskelige gutter


Et kongerike der man kan eie verden, der man kan kjenne på ekte frihet, der man kun trenger å bekymre seg over sin egen eksistens, og der man nesten er usynlige fra omverden. Dette er målet til de fem guttene som ikke har tenkt til å gi seg før landet er deres.

De fem guttene Rá (Carlos Andres Castañeda), Winny (Cristian Campaña), Culebro (Cristian David) , Nano (Brahian Acevedo) og Sere (Davinson Florez) har alltid følt seg som utstøtte. De har blitt banket opp, blitt sett ned på og forlatt. Lenge har de tålt det men når lysglimtet kommer i form av arvegods fra Rás bestemor begir guttene seg ut på en reise for å legge krav på sitt nye kongerike der de alle kan være frie likemenn. Reisen viser seg derimot å være langt fra enkel, men om guttene bare holder sammen kan de vel komme seg til den andre siden?

Allerede fra begynnelsen får vi innblikk i dualiteten til disse guttene takket være de utrolig dyktige skuespillerne. Guttene fremstår voldsomme og hensynsløse der de paraderer rundt og gjør tilfeldig hærverk uten å tenke på konsekvensene. På en annen side er de høflige gutter som takker for maten og som kan felle tårer når de kjenner på en varm klem. Det er menneskeligheten deres som skinner gjennom konstant og det er sårbarheten ved dem som gjør filmen så tiltalende.

The Kings of the World” er også veldig estetisk fengslende. Den colombianske jungelen er et perfekt landskap for mystikk og undring, og regissør Laura Mora har brukt naturen for alt den er verdt. En tidlig scene der filmens plakat er hentet fra, er overveldende vakker. Å kikke ned gjennom fjellene der guttene slår seg på brystet og ser en lys fremtid foran seg satte virkelig tonen for resten av filmen.

Det er ikke til å legge skjul på at filmen har et ønske om å utføre samfunnskritikk, og dette er et av de bedre forsøkene på den populære tematikken. Det er ikke like stort fokus på å illustrere et overveldende klasseskille, men mer et budskap om menneskelig verdi til tross for omstendigheter. Dette er veldig interessant å se en ny tolkning av, og Mora har satt sitt helt eget preg på filmen.

“They say that water is the blood of the world and now it’s raining.” Til tross for mye naturlig støy er filmen stille og har få replikker. Det som blir sagt understreker poenget med filmen, som er frustrasjonen over å bli tråkket på av samfunnet. “The kings of the world” er på mange måter dyster, mystisk og forundrende, men det er umulig å ikke heie på guttene. De er ikke alene om å kjempe for tilværelsen, men de har fått tildelt en sjanse.

''The kings of the world'' regissert av Laura Mora. Med: Carlos Andres Castañeda, Cristian Campaña, Cristian David, Brahian Acevedo og Davinson Florez. Spilletid: 1 time og 40 minutter. Land: Colombia, Norge, Mexico.

Relaterte innlegg