Meny Lukk

TIFF: “Dream Scenario” – Freddy Krueger, men det er Nic Cage

Norske Kristoffer Borgli er tilbake etter debut-hitten Syk Pike med Hollywood-filmen Dream Scenario. I fronten har vi ingen andre enn Nicolas Cage som spiller Paul Matthews – en tilsynelatende normal mann som plutselig dukker opp i drømmene til både kjente og ukjente. Store deler av filmen er derfor drømme-sekvenser, av mange forskjellige variasjoner.

I likhet med Syk Pike har Dream Scenario scener som er så ukomfortable eller ekle at man vil se vekk, men du klarer ikke å ikke se på. Det inkluderer voldelige og grafiske drømmer, men også hvordan Paul av og til oppfører seg – jeg hadde i alle fall vanskelig for å like Paul gjennom mesteparten av filmen. Dette er vell også noe hovedkarakterene i Borglis filmer har til felles. Dream Scenario er også på kanten kontroversiell, har mye å si om kulturen rundt sosiale medier og kjendiser. Det er tydelig at Borgli har mye å si om hvordan vi i dag oppfører oss, både mot oss selv og mot andre. Og han gjør det med en god dose humor og vakker scenografi.

Jeg tror aldri jeg har hørt noen le så mye og høyt som personen bak meg i salen gjorde. Og det gjorde situasjonene på lerretet enda morsommere for oss rundt. Det var virkelig en opplevelse å se denne i en stor, fullpakket sal (dette er magien ved TIFF – det er ikke mangel på folk som vil se gode filmer sammen med andre mennesker). Noe av det morsomste i filmen var den tørre og absurde humoren som Borgli får til så bra. Cage leverer vitser og replikker på en måte som både kan tolkes som litt dårlig skuespill, men samtidig passer det perfekt for karakteren han spiller. 

Noe av det som trakk meg mest inn i filmen, var klippingen. Borgli har selv klippet Dream Scenario (i tillegg til Syk Pike), og det er en helt spesifikk type klipping som bidrar til den foruroligende følelsen som vokser i oss gjennom spilletiden. 

Borgli blander humor, thriller, apokalypse, og ikke minst drømmer til en film som jeg ikke har bestemt meg for helt enda. Jeg sitter på en måte igjen med følelsen av at noe manglet – men jeg kan ikke nekte at det er en god, spennende film som fikk meg til å le mer enn jeg forventet at jeg skulle. 

"Dream Scenario" regissert av Kristoffer Borgli. Med: Nicolas Cage, Julianne Nicholsen, Lily Bird, Jessica Clement. Spilletid: 1 time og 42 minutter. Land: USA. Aldersgrense: 12 år. Kommer på kino 2. februar.

Relaterte innlegg