Meny Lukk

TIFF: “Evil Does Not Exist” – tålmodig og poetisk

Ryusuke Hamaguchi leverer enda en vakker, rolig, og litt eksistensialistisk film etter kritikerroste Drive My Car. Med Evil Does Not Exist får vi et innblikk i en avsidesliggende landsby omringet av skog og fjell, og hvordan innbyggerne må stå opp mot et selskap som planlegger å lage en glamping (glamorous camping) plass i området. 

Hamaguchi sin filmkunst kan oppsummeres med et ord: tålmodig. Selv om Evil Does Not Exist ikke har en spesielt lang spilletid (omtrent 105 minutter), er ingenting forhastet. Scenene inneholder lange, ofte statiske, takes, lite dialog og hverdagslige handlinger som blir poetiske gjennom bruken av kamera og musikk. Noe av det jeg la merke til gjennom filmen, var musikken. Jeg mener musikk er helt sentralt i filmkunsten (både bruk av, og mangel på det), og Eiko Ishibashi har komponert et fabelaktig lydspor som komplimenterer bildene nydelig. Lydsporet er ganske dominert av strykeintrumenter – noe jeg personlig har en svakhet for, så jeg elsket det. Jeg følte det fungerte veldig bra sammen med den vakre naturen.

Naturen er en stor del av denne filmen, samt landsbybeboernes tilknytningen til naturen og landet. Langsomheten ved livsstilen deres, spesielt hovedkarakterene Takumi og Hana, kunne ikke blitt vist eller satt pris på uten stilen til Hamaguchi. Langsomme filmer skaper ofte veldig forskjellige meninger, og dette er nok ikke en film for alle, men jeg anbefaler at du gir den en sjanse; den er overraskende morsom, på en sjarmerende måte. Grunnen til at jeg ikke gir full score, er slutten. Det er noe som skjer på slutten som kommer utav ingenting (jeg opplevde det i alle fall slik) og jeg skjønner ikke hvorfor den endte slik. Jeg vil ikke spoile noe, så jeg kan ikke si mer enn det.

Det er ikke så mye mer å si enn at Evil Does Not Exist er en vakker og tålmodig film, med nydelig musikk og en litt forvirrende slutt. Jeg har nå lyst å flytte til en liten landsby i Japan og bo i en hytte i skogen.

"Evil Does Not Exist" regissert av Ryusuke Hamaguchi. Med: Hitoshi Omika, Ryo Nishikawa, Ryuji Kosaka og Ayaka Shibutani. Spilletid: 1 time og 46 minutter. Land: Japan. Aldersgrense: 

Relaterte innlegg