Meny Lukk

TIFF: “Life is Beautiful – Al Haya Helwa” – å finne skjønnhet

Mohamed Jabaly er oppvokst i Gaza i Palestina. I 2014 ble han invitert til Tromsø av Hermann Gruel (festivalsjef av Nordisk Ungdoms Filmfestival), men mens han var i Norge ble grenseovergangen mellom Egypt og Gaza stengt. Siden dette er den eneste veien inn til/ut av Gaza for palestinere, måtte Jabaly bli igjen i Tromsø. Situasjonen hans utviklet seg til en åtte års lang kamp mot UD og UNE, som ikke ville gi ham visa fordi de ikke annerkjente Jabaly som filmskaper fordi han ikke hadde en filmutdannelse. 

I Life is Beautiful får vi følge Jabaly i disse årene gjennom en slags videodagbok, blandet sammen med bilder og videoer fra oppveksten hans, og stemmen hans som forteller om disse årene til moren sin. Dette er en dypt personlig, rørende og håpefull film, og selv om den ble ferdig før den pågående krigen i Gaza startet, er den i dag mer relevant enn noensinne. Filmen er viktig for å påpeke og understreke at det som har pågått i Palestina de siste 105 dagene ikke er nytt. Dette er langt ifra første gang Israel angriper og dreper ukyldige, sivile, Palestinske mennesker (per 19.01.24 er tallet på drepte palestinere i Gaza 24 762 (NRK.no)). 

Vi var så heldige at Jabaly selv introduserte filmen og snakket litt om den etter visningen. I filmen blir vi kjent med Jabaly, og hans pågangsmot og optimisme. Han har en spesiell evne til å finne skjønnhet uansett omstendigheter. Tittelen av filmen er i seg selv optimistisk, men som han forklarte etter visningen er det vanskeligere og vanskeligere for ham å holde på håp for hjemlandet sitt og familien sin. “Life is beautiful” har vært et motto for ham, og vi må stå ved ham, og alle palestinere, for å sikre at barn og voksne i Palestina får leve, og leve vakre liv. Det er ikke mulig for oss som er vokst opp i et land som Norge å se for oss hvordan det er å gå gjennom det Mohamed har gått, og går gjennom nå. Denne filmen gir oss et innblikk.

Life is Beautiful er en ekte, ærlig, historie som realitetene ved å være palestinsk – blant annet når Jabaly skulle søke om kunstnervisum var det ikke mulig å velge palestinsk nasjonalitet; ifølge Norge er han statsløs. Han fikk ikke være i Norge, og han kunne ikke dra til Gaza. Og dette er bare en av mange slike historier. 

"Life is Beautiful - Al Haya Helwa" regissert av Mohamed Jabaly. Med: Mohamed Jabaly. Spilletid: 1 time og 30 minutter. Land: Norge, Palastina. Aldersgrense: ingen.

Relaterte innlegg